Rastlinski proteini, s katerimi zlahka nadomestiš mlečne beljakovinske praške…

Rastlinski proteini, s katerimi zlahka nadomestiš mlečne beljakovinske praške…

Če se zavedaš pomembnosti zadostnega vnosa beljakovin v naše telo, a se želiš izogniti uporabi nezdravih beljakovinskih praškov, potem ti zna spodnji članek priti zelo prav…

Na trgovinskih policah lahko dandanes najdemo nešteto proteinskih napitkov, praškov, čokoladic in drugih izdelkov, ki nam obljubljajo hitrejšo rast mišic in lepšo postavo. A večina njih je narejena iz sirotke (kravje mleko), kar pa mnogim med nami ne odgovarja zaradi alergijskih reakcij, prebavnih težav ali ke enostavno ne želimo uživati mlečnih izdelkov. Ne preostane nam torej drugega kot to, da poiščemo rastlinski vir beljakovin.

Naj ti predstavim najboljši vir rastlinskih beljakovin …

Gre za konopljine proteine, ki jih pridelujejo iz konopljinih semen. Ta se najprej iztisnejo, da se izloči olje, ki se ga uporablja v mnoge namene, saj je dragoceno in pravzaprav zdravilno. Treba je paziti, da poiščemo proteine, ki so proizvedeni ob hladnem stiskanju semen, saj se tako ohranijo hranila in učinkovine - konoplja je namreč precej občutljiva na visoke temperature. Ob stiskanju semen na eni strani dobimo dragoceno konopljivo olje, preostanek semen pa se posuši in zmelje - tako nastanejo konopljine beljakovine oz. proteini.

Spoznaj številne prednosti konopljinih beljakovin ...

Poleg visoke vsebnosti proteinov ta stiskana semena vsebujejo tudi druga pomembna hranila in učinkovine. Vsebujejo kar 20 različnih aminokislin, od katerih je devet esencialnih - takih, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih mora nujno dobiti iz hrane.

V konopljinih proteinih najdemo tudi nenasičene esencialne maščobne kisline, ki so nujno potrebne za zdravje srca in ožilja. Konopljini proteini se lahko pohvalijo s tem, da vsebujejo idealno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki znaša 3 : 1. Običajno s hrano ne zaužijemo pravilnega razmerja obeh vrst maščobnih kislin oz. zaužijemo veliko preveč omega 6 maščobnih kislin, kar lahko vodi v številne bolezni, ki jih na drugi strani omega 3 maščobe, kot je gama-linolenska kislina, pomagajo preprečevati.

Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom, vitaminov, vlaknin in tudi mineralov, pomembnih za zdravje. V izredno velikih količinah najdemo še posebej dva elementa, ki sta za pravilno delovanje telesnih funkcij bistvenega pomena- to sta magnezij in železo. S pomanjkanjem se pogosto borijo ženske, pa tudi športniki, ki zaradi napornih treningov potrebujejo več teh snovi.

Pogosto so rastlinski proteinski viri težje prebavljivi, pri konopljinih proteinih pa je zaradi albumina in edistina, ki sta lažje prebavljiva, nekoliko drugače. Poleg tega pa sta ravno ti dve obliki beljakovin pomembni tudi za ohranjanje močnega imunskega sistema, saj nosita del odgovornosti pri procesu tvorbe protiteles. Lahka prebavljivost omogoča tudi boljši izkoristek proteinov, ki jih telo lahko uporabi. Potrebno je poudariti tudi, da konopljini proteini ne vsebujejo THC-ja. Pridobljeni so namreč iz semen konoplje, ki se uporablja v prehrambni industriji, to je navadna oz. industrijska konoplja, poznana pod imenom Canabis Sativa.

Za koga so primerni konopljini proteini?

Zaradi vseh teh značilnosti so konopljini proteini idealni za športnike, predvsem po vadbi (zaužijemo jih kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih). Razvejane aminokisline bodo pripomogli k hitrejši regeneraciji in boljši mišični rasti.

Lahko so tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato so priporočljivi za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo. Raziskave namreč kažejo, da lahko uživanje konopljinih semen pripomore k bolj učinkoviti izgubi kilogramov. Za to je odgovorna visoka vsebnost beljakovin, omega 3 maščobnih kislin in pa seveda vlaknin. Pospešili naj bi tudi metabolizem in pomagali pri boljšemu izgorevanju maščob.

Glavna prednost konopljinih proteinov je v tem, da niso izolirani od ostalih hranilnih snovi, ampak so dostopni v obliki, ki nam jo je namenila narava – torej skupaj z ostalimi hranili, ki poleg pridobivanja mišična mase ugodno vplivajo še na lase, kožo, oči, imunski sistem in prebavo

Tako je, s pomočjo konopljinih proteinov lahko izboljšamo tudi prebavo!

Visoka vsebnost tako topnih kot tudi netopnih prehranskih vlaknin deluje kot odličen čistilec črevesja in pripreva k višjemu vnosu vlaknin, ki pomagajo k boljši prebavi in iz črevesja odstranjujejo toksine. Tako lahko preprečimo zaprtje in druge prebavne nevšečnosti. Premajhen vnos vlaknin lahko prispeva celo k razvoju čedalje pogostejše težave sedečega sodobnega človeka, ki se napačno prehranjuje – raka debelega črevesja, zato je dovolj prehranskih beljakovin ne samo potrebnih, temveč nujnih.

Vlaknine tudi pomagajo zmanjševati željo po sladkem in vzdrževati normalen nivo glukoze v krvi, kar je pomemben podatek za vse z inzulinsko rezistenco in pa za tiste, ki se že borite z diabetesom oz. sladkorno boleznijo.

Kakšen pa je okus konopljinih beljakovin?

Za vse, ki ste vajeni umetno dodanih okusov različnim proteinskim praškom, zna biti okus sprva nekoliko nenavaden. Konopljine beljakovine imajo namreč rahlo oreškast okus, ki pa ni pretirano močan, zato jih lahko vključimo v nešteto receptov in uporabimo na veliko načinov.

Nekaj receptov, v katerih so uporabljeni konopljini proteini, si lahko ogledaš tudi TUKAJ.

Konoplja je res vsestransko uporabna rastlina in pa tudi eden najvarnejših virov organsko pridelanih semen, ki ne koristijo le veganom ali športnikom, ampak so odličen vir hranil za vse, ki se trudijo zdravo in uravnoteženo prehranjevati.