Kako se znebiti mozoljev in nečiste kože?

Kako se znebiti mozoljev in nečiste kože?

2

Tudi tebi že zjutraj pokvari dan pogled v ogledalo, kjer na obrazu ne moreš spregledati treh, na novo nastalih mozoljev?

Jih šteješ že več kot 20 (ali 30) in je tvoja koža še vedno polna aken? Ali ni bilo rečeno, da se to dogaja samo v puberteti?! Ja, pa kaj še.

Če se tudi ti srečuješ z mastno, nečisto kožo z mozoljčki, aknami, brazgotinami ali ogrci, potem se verjetno strinjaš z mano, da so lahko te težave prava nočna mora.

Nikar prehitro ne obupaj, čeprav vem, da misliš, da si poskusila oz. poskusil že čisto vse ...

Ja, tudi moški niso imuni na tovrstne težave.

V zadnjih dveh mesecih sem dobila ogromno vprašanj o tem, kaj priporočam za nego mastne in nečiste kože. Ravno zato sem se odločila, da ti dam nekaj nasvetov, kako se izogniti nepravilnostim na koži in kako poskrbeti, da stanja ne poslabšaš.

Preden pa začneva z reševanjem težave, morava najprej razumeti, zakaj in kdaj se tvoje težave sploh pojavljajo.

Glavni vzrok za nečisto kožo in posledično mozolje, akne in ostale nepravilnosti na tvoji koži, je pospešeno izločanje loja iz lojnic, ki zamaši pore. Prav tam se ustvari super okolje za bakterije, ki se razmnožijo in povzročijo vnetja in rdečico.

Se kdaj vprašaš, kakšno kozmetiko uporabljaš za nego svoje kože? Ali sploh veš, da na kožo v povprečju dnevno naneseš kar 500 različnih kemikalij? Noro, vem.

Ti kozmetični izdelki ne le, da tvoji koži škodujejo, ampak zelo pripomorejo tudi k dodatnemu zapiranju por, še posebej, če so njihova osnova maščobe.

Torej olja odpadejo? Ne!

Nekatera naravna olja imajo nekomedogeno strukturo, kar pomeni, da ne mašijo por in so odličen vir linolenske kisline, ki preprečuje tvorbo novih aken in izboljša videz nečiste kože. Takšno je na primer hladno stiskano, nerafinirano šipkovo olje.

Povej mi, kaj ješ in povem ti, kakšno kožo imaš.

Neustrezna prehrana lahko stanje na tvoji koži zelo poslabša. To je hrana, ki draži žleze lojnice: ocvrta in mastna hrana, sladkarije, alkohol, preveč začinjena hrana, mleko in mlečni izdelki ter preveč soli.

V svojo prehrano vključi hrano, ki je akne ne marajo: sadje in zelenjavo, ki sta polna vitamina C (agrumi, brokoli, jagodičevje), vitamin E v oreščkih in semenih ter z omega 3 maščobami bogata živila, kot so ribe. Raziskave so pokazale celo, da akne pomaga ublažiti tudi hrana z nizkim glikemičnim indeksom. Mednje spadajo predvsem polnozrnata in nepredelana živila. 

Koliko tekočine na dan spiješ? Sem seveda ne štejem kave. Ta namreč telo dehidrira in slabo vpliva tudi na tvojo kožo. Za hidracijo kože sta dnevno nujno potrebna vsaj tista 2 litra vode ali nesladkanega čaja.

Kaj pa stres?

Koža je vsekakor ogledalo tvojega počutja. Na njej se kažejo hormonska neravnovesja, ki jih telo doživlja vsak dan. Punce ste zagotovo že opazile znan pojav mozoljev tik pred ali med menstruacijo. No, to je to. :)

Stresnim situacijam se zato poskušaj izogniti. Ja, vem, to se čisto prelepo sliši. Zato ti bom raje predlagala, da si vzemi čas za sprostitev, na primer za obisk savne, ki odlično odpre pore in odplakne toksine iz kože.

Na stanje svoje kože pa lahko v veliki meri vplivaš tudi s slabimi razvadami. Kolikokrat se zalotiš, da mozoljev nikakor ne moreš pustiti pri miru in jih začneš stiskati ali praskati?

Ne počni tega! S tem zadevo le še poslabšaš. Stiskanje in praskanje kožo poškoduje, pogosto razširi okužbo in posledično upočasni zdravljenje. S stiskanjem nečistoče in bakterije zgolj porineš v globlje plasti kože in na svoji koži povzročiš trajne brazgotine.

Popolni ritual za nego nečiste kože

Osnova lepe kože je, poleg prehrane in dovolj tekočine, pravilna nega. Pri negi nečiste kože moramo biti še toliko bolj pazljivi.

1. V prvi vrsti je zelo pomemben pravilen izbor čistilnega gela. Čistilni geli za obraz so pogosto izjemno agresivni, zato ti predlagam, da posežeš po naravnih, nežnih gelih za občutljivo kožo, ki ne vsebujejo veliko alkohola in umetnih penilcev, ki še dodatno dražijo tvojo kožo.

Obraz si umivaj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Zvečer koži posveti še nekoliko več pozornosti in vestno odstrani ličila z vseh kotičkov obraza.

Med umivanjem se izogibaj drgnjenju kože z grobimi površinami. Obraz obriši z nežno brisačo ali ga raje samo popivnaj. Predlagam ti, da brisačo za obraz pogosto menjaš (vsaj 2-krat na teden), saj se bakterije na vlažnih površinah še hitreje razmnožujejo. Pogosto si umivaj tudi roke in se izogibaj konstantnemu dotikanju obraza (pa tudi dekolteja in hrbta). To bo kar izziv, kajneda?

2. Tvoja koža ne bo lepa le zaradi dobre kreme, olj in drugih kozmetičnih pripravkov, temveč tudi zato, ker bo dobro globinsko očiščena. To nalogo odlično opravlja glinena maska.

Glina je zaradi svoje izjemne vpojne moči učinkovito sredstvo za globinsko čiščenje kože. Nase odlično veže toksine oz. maščobe.

Glineno masko uporabi 1-krat do 2-krat tedensko. Če je tvoja koža normalna ali mešana, priporočam uporabo 2-krat do 4-krat mesečno, 1-krat do 2-krat mesečno pa, če je tvoja koža suha in občutljiva. Pri suhi koži je priporočljivo, da v masko dodaš 1 kapljico poljubnega olja. Tako je le-ta ne bo preveč izsušila.

3. Po čiščenju koža nujno potrebuje zadostno hidracijo. Za popolno toniziranje uporabi ekološki hidrolat čajevca, ki je še posebej primeren za nečisto kožo. To je tudi najbolj naravna oblika tonika in vsebuje le kakovostne naravne sestavine ter 0 % sintetike. Hidrolat čajevca učinkovito pomirja razdraženo kožo in blaži rdečico na obrazu.

Uporabi ga zjutraj in zvečer, saj odlično razkuži in posuši mozoljčke ter ostale nepravilnosti na obrazu. Pri negi suhe kože uporabi hidrolat le 1-krat dnevno.

4. Na občutljive predele ne nanašaj mastnih krem, ki še bolj zaprejo pore. Po nanosu hidrolata, 1-krat na dan (svetujem zvečer), na še vlažno kožo nanesi ekološko šipkovo olje.

Za uporabo je veliko primernejše hladno stiskano, nerafinirano olje, saj ohrani vse pomembne sestavine. Seveda pa mora biti 100 % čisto. Šipkovo olje, vsebuje veliko vitaminov, ki jih akne ne marajo, učinkovito navlaži kožo, ne pušča mastnega občutka in, ker ni komedogeno, ne maši por. Primeren je za vse tipe kože.

Popolni ritual za nego tvoje kože sedaj najdeš v tem paketu. Paket vključuje 100 % hladno stiskano šipkovo olje iz ekološke pridelave, 100 % hidrolat čajevca iz ekološke pridelave in slovensko glineno masko

Obljubljam ti, da bo tvoja koža s pravilno nego in 100 % naravno kozmetiko že po enem mesecu bolj čista, sijoča in z manj nepravilnostmi.

Komentarji (2)

Rebeka Vidic

Še posebej všeč sta mi hidrolat in šipkovo olje, saj lepo navlažita kožo. Glinena maska pa odlično očisti kožo. Super zadeva !

Zala Pečjak

Prvic sem sla iskreno brat vse vase in moram rect da sem navdusena!