Kaj je gastritis in kaj povzroča njegov nastanek?

Kaj je gastritis in kaj povzroča njegov nastanek?

1

Eno najbolj pogostih bolezni prebavil v vseh starostnih obdobjih je gastritis. To je akutno ali kronično vnetje želodčne sluznice, ki ga lahko povzročajo različni dejavniki – na nekatere imamo sami zelo velik vpliv, pri drugih pa je smiselno poiskati zdravniško pomoč.

A ne glede na to v katero skupino morda spadaš, ti bodo spodnji nasveti vsekakor v pomoč pri blaženju neprijetnih simptomov gastritisa.

Kako sploh pride do gastritisa?

Do gastritisa v 80 % primerih pride zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori.

Vzrok gastitisa pa je lahko tudi drugje… lahko je avtoimunskega izvora, posledica okužbe z virusi, kot so citomegalovirus in herpes simplex ali zaradi kroničnega refluksa (vračanja žolča iz dvanajsternika nazaj v želodec).

Tudi redno jemanje nekaterih zdravil proti bolečinam (nesteroidna protivnetna zdravila – aspirin, ibuprofen), stres, kajenje in alkohol lahko povzročijo vnetje želodčne sluznice, vendar strokovnjaki to vrsto bolezni imenujejo gastropatija.

Simptomi gastritisa ali vnetja želodčne sluznice

Obstajajo posamezniki s kroničnim gastritisom, ki ne kažejo nobenih posebnih znakov bolezni.

Pri večini pa so najpogostejši simptomi naslednji: 

  • izguba apetita,
  • spahovanje, napenjanje in slaba prebava,
  • zgaga,
  • zmanjšanje telesne teže,
  • slabost in bruhanje, lahko tudi s sledmi krvi v izbljuvku,
  • črno obarvano blato ali krvavo blato,
  • občutek sitosti po zaužitju majhne količine hrane,
  • pekoča bolečina v zgornjem delu trebuha oziroma v želodcu.

Resnejše oblike gastritisa lahko privedejo do znakov, ki kažejo na notranjo krvavitev: potenje, hitro bitje srca, bledica, omedlevica, občutek težkega dihanja, bolečina v predelu prsnega koša ali trebuha, večja količina krvi v blatu ali izbljuvkih, vročina in mrzlica. 

Kako dobimo diagnozo?

Najbolj zanesljivo diagnozo kroničnega gastritisa dobimo z gastroskopijo, najbolj pogosto preiskovalno metodo za dokaz obolenja, ki jo izvede zdravnik specialist.

Najmanj invazivni preiskavi za dokaz okužbe s Helicobacter pylori pa sta pregled krvi in blata ter dihalni test s sečnino.

Zdravljenje gastritisa 

Pred začetkom zdravljenja gastritisa moramo najprej poznati vzrok bolezni.

Pri infekcijah z bakterijo Helicobacter pylori zdravljenje običajno poteka z jemanjem več zdravil hkrati (antacidi, H2 blokatorji, antibiotiki) in traja od 7 do 14 dni.

Pri vnetjih želodčne sluznice zaradi zdravil ali alkohola, je najbolj ključno, da odstranimo povzročitelje.

Pri avtoimunem izvoru gastritisa pa je najbolj učinkovit vitamin B12 v kombinaciji z gastritis dieto, o kateri si lahko več preberete v nadaljevanju.

Gastritis dieta – prehranski nasveti

Zdrav način življenja lahko učinkovito pripomore k zmanjšanju simptomov gastritisa. Najbolj pomembna je zdrava, uravnotežena, lahko prebavljiva hrana.

Sprva je tako pri akutnem kot pri kroničnem gastritisu priporočljiv post, ki želodcu omogoči počitek. Do olajšanja simptomov lahko pride že po nekaj dneh posta, odvisno od resnosti same bolezni. Post je priporočljivo ponoviti enkrat na mesec ali dva, traja pa naj vsaj 1 dan.

Med postom se lahko uživajo sadni ali zelenjavni sokovi, ki zagotovijo minimalni kalorični vnos, skrbijo za detoksikacijo telesa in ohranjajo hidracijo. 

Po postu sledi tridnevno uživanje ekološko pridelanega sadja, predvsem jabolk, hrušk, grozdja, ananasa, zrelih pomaranč, breskev in melon. 

Četrti dan sledi postopen prehod na dieto, ki vsebuje zelenjavo (predvsem kuhana), semena, žita in oreščke. Najbolj priporočljivo je v jedilnik uvrstiti lahko hrano, kot so kuhan riž, pire krompir, zdrob, kuhana riba, mehko kuhana jajca, mladi sir in podobna domača živila.

Obroki naj bodo manjši, a pogostejši ter preprostejši - priporoča se čim manj mešanja različnih sestavin.

Pomembno je, da vsako hrano dobro prežvečimo, da se lažje zmeša s slino, saj bomo na ta način še dodatno razbremenili naš želodec.

Po obrokih je priporočljiv počitek v trajanju do pol ure. 

Pomembno je, da zadnji obrok zaužijemo vsaj dve uri pred večernim spanjem, da zaužita hrana ne bi zatekala iz želodca v požiralnik.

Prav tako se odsvetuje pitje tekočin med obroki, prav tako ne pol ure pred in po obroku, kar zagotavlja optimalno gostoto želodčnih sokov in s tem lažjo prebavo.

Imam gastritis – kaj lahko jem?

  • Beljakovine – zadosten vnos beljakovin pripomore k hitrejšemu celjenju poškodb. Uživati je potrebno kakovostne beljakovinske vire: tofu, soja, leča, stročnice, skuta, sir. Pazimo, da so beljakovine ekološkega izvora.

  • Probiotične kulture - prehransko dopolnilo probiotikov, jogurt, kefir in fermentirana zelenjava imajo veliko pozitivnih učinkov pri zdravljenju gastritisa. Zmanjšujejo vnetje in urejajo gibanje črevesja.

  • Polnozrnata živila – polnozrnat kruh ter kosmiči, testenine in rjavi riž.

  • Vlaknine – imajo izjemen učinek na prebavo živil, predvsem zmanjšujejo zaprtje.

  • Flavonoidi – pripomorejo k zaviranju rasti bakterij, ki so povzročiteljice vnetja v želodcu. Živila, ki vsebujejo veliko flavonoidov so jabolka, brusnice in česen.

  • Korenčkov in špinačni sok – ugodna kombinacija za lajšanje simptomov gastritisa. Priporoča se mešanica 40 ml špinačnega ter 60 ml korenčkovega soka, dva do trikrat na dan.

  • Sadje – zakladnica vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Priporočajo se jabolka, banane, breskve, hruške, melone in grozdje.

  • Olje z vitaminom E – preprečuje draženje in obnavlja sluznico želodca. Priporoča se čajna žlička olja večkrat na dan. 

  • Komarček, janež in sladki koren – komarček in janež pomagata blažiti prebavne motnje in umirjata vnetje sluznice, medtem ko sladki koren zdravi želodčne rane. Priporoča se uživanje mešanice zelišč v obliki čaja.

  • Laneno seme – učinkovito naravno sredstvo v boju proti gastritisu. Eno jedilno žlico celih, zdrobljenih ali mletih lanenih semen pustite čez noč namočene v četrt litra vode ter naslednje jutro zaužijete tekočino na prazen želodec. Tovrsten napitek je potrebno uživati vsaj teden dni. Semena lahko dodate h kosmičem, v jogurt ali kot posip na kruhu ali sadju.

  • Mačji krempelj v prahu - zelo učinkovit naravni antibiotik, ki ima močan učinek na bolezni prebavil in črevesja. Uživa se lahko v obliki čaja, v katerega dodate limonin sok.

  • Zeliščni čaji – najbolj učinkoviti v boju proti gastritisu je brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) – nadzemni deli, golostebelni sladki koren ali sladič ali Likvincija (Glycyrrhiza glabra) – korenina in rdeči brest (Ulmus fulva) – lubje.

Hrana, ki ni priporočljiva oziroma jo je potrebno omejiti

Pri težavah z gastritisom se je potrebno izogibati kisli, mastni ali pekoči hrani. Prav tako je najbolje izločiti vso ocvrto hrano in raje uživati  kuhano ali dušeno hrano. Simptome gastritisa pa lahko precej poslabšajo tudi zelo začinjene, sladke, konzervirane, zelo vroče ali hladne jedi, gazirane pijače, kava, mleko, pravi čaj, alkohol, suhomesnati izdelki, prekajena hrana, soljene ribe, jedi iz paradižnika, sokovi iz citrusov, čokolada, rdeče meso, kruh in ostali izdelki z obilico moke, surova zelenjava, orehi, lešniki in fižol.

Ostali ukrepi pri vnetju želodčne sluznice

Izogibanje stresnim situacijam in izvajanje tehnik sproščanja za bolj uravnovešeno življenje.

Redna rekreacija in vzdrževanje telesne teže.

Opustitev kajenja, saj povečuje izločanje kisline v želodcu ter upočasnjuje celjenje okvarjene sluznice, ki je glavna težava gastritisa.

Komentarji (1)

Nataša Videmšek

Super stran veliko koristnih informacij kar tako naprej
Nekaj prehranskih izdelkov že poznam in so super.