Ječmen (ječmenova kaša, ječmenova moka in ječmenovi kosmiči)

Ječmen (ječmenova kaša, ječmenova moka in ječmenovi kosmiči)

JEČMENOVA MOKA: Ječmenova moka vsebuje veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov zlasti iz skupine B vitaminov in E vitamin. Je odlična za zgostitev juh in za paniranje, zlasti za paniranje rib. Uporabimo jo lahko namesto bele pšenične moke, saj je prehransko bogatejša. Ječmen je bogat tudi z dietnimi vlakninami. Topna vlaknina (beta-glukan) znižuje nastajanje holesterola v jetrih, antioksidanti pa pomagajo pri zaščiti pred boleznimi srca in ožilja.

Ječmenova moka vsebuje veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov zlasti iz skupine B vitaminov in E vitamin. Je odlična za zgostitev juh in za paniranje.  Pomaga tudi doječim materam, da imajo dovolj mleka. Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.

JEČMENOVA KAŠA: Ječmenova kaša oziroma ješprenj vsebuje veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov zlasti iz skupine B vitaminov in E vitamin. Zaradi svoje posebne sestave se uvršča med živila z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in ima zaradi tega blagodejni učinek na zdravje srca in ožilja. Ječmen je bogat tudi z dietnimi vlakninami in blagodejno vpliva na jetra in črevesje, pomaga pri čiru na želodcu in znižuje raven holesterola v krvi. Ječmenova kaša vsebuje večje količine kalija, fosforja in magnezija in različne vitamine. Raziskave so pokazale, da je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi. Ječmen učinkuje protivnetno in učinkuje na imunski sistem z zaviranjem vnetij. Učinkuje odvajalno, obnavlja prebavo. 

JEČMENOVI KOSMIČIJečmenovi kosmiči vsebujejo veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov zlasti iz skupine B vitaminov in E vitamin. Zaradi svoje posebne sestave se jemen uvršča med živila z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in ima zaradi tega blagodejni učinek na zdravje srca in ožilja. Učinkuje protivnetno, odvajalno in ima pozitiven učinek na prebavo (uporablja se v primeru vnetja debelega črevesja, pri zaprtju, vnetju sečnika, ledvic). Ječmen je bogat tudi z dietnimi vlakninami in blagodejno vpliva na jetra in črevesje, pomaga pri čiru na želodcu in znižuje raven holesterola v krvi. Ječmenovi kosmiči vsebujejo večje količine kalija, fosforja in magnezija in različne vitamine. Raziskave so pokazale, da je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi. Ječmen učinkuje protivnetno in učinkuje na imunski sistem z zaviranjem vnetij. Učinkuje odvajalno, obnavlja prebavo. Ječmenove kosmiče se priporoča za uporabo ženskam v menopavzi pri vročičnih valih kot tudi pri doječih materah, saj stimulirajo proizvajanje mleka.