Indeks telesne mase

Indeks telesne mase

Indeks telesne masePreverite svoj indeks telesne mase

Sodite med tiste ljudi, ki jih moti prav vsak odvečen centimeter, ki se kot rešilni obroč oklepa vašega pasu? Mislite, da je čas za novo shujševalno dieto? Preden se (spet) podvržete takšnemu ali drugačnemu strogemu prehranjevalnemu režimu, najprej preverite svoj indeks telesne mase in se prepričajte, v katero skupino ljudi sodite. Če boste pri tem ugotovili, da je vaša teža povsem normalna, potem raje v svoj vsakdanjik vnesite majhne spremembe, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaš trebušček spet čvrst in raven.

A začnimo od začetka …

Indeks telesne mase oziroma njegovo osnovo je že prvi polovici 19. stoletja zasnoval belgijec Adolphe Quetelet. Že takrat so se ljudje borili s preveliko telesno težo, zato ni nič čudnega, da je bilo zanimanje za ta indeks zelo veliko. Zaradi enostavnosti je ta metoda sčasoma postala splošno uporabljena kot osnoven pregled posameznika.

Kakšno je vaše razmerje med telesno višino in težo?

ITM (indeks telesne teže ali indeks telesne mase) nam namreč pove, kakšno je razmerje med telesno težo in telesno višino. Je število, s katerim lahko ocenimo, kako (pre)dobro ali preslabo smo prehranjeni. Predstavlja razmerje med dejansko telesno težo v kilogramih in kvadratom telesne višine. Običajno je ITM v sorazmerju z odstotkom telesne maščobe, ne pa vedno.

Že na začetku naj namreč povemo tudi to, da je indeks telesne mase vseeno zgolj informativne narave, saj je idealna teža človeka odvisna od različnih dejavnikov, med drugim tudi od tega, ali se ukvarja s športom, kako hidriran je, s čim se prehranjuje in tako naprej … Ravno športniki imajo zaradi večjega deleža mišic ponavadi kar precej visok ITM, zato v njihovem primeru bolj natančne podatke pove analiza telesne maščobe.

Ste vedeli?

Klasičen ITM je primeren za ženske in moške od 20 do 65 let. Ni pa primeren za otroke, mladostnike in starejše, saj je delež mišičevja pri njih drugačen.

Indeks telesne mase si lahko izračunate kar sami

Indeks telesne mase si lahko izračunate kar s pomočjo spleta, saj obstaja ogromno strani, ki ponujajo spletni izračun ITM. Pri tem pa veliko strani poleg vaše telesne višine in teže zahteva še podatke o spolu in starosti, saj so tako meritve natančnejše. Indeks telesne mase glede na starost se namreč spreminja.

Za vse tiste, ki ne zaupate spletnim aplikacijam, pa še naslednja formula:

ITM = [telesna teža v kg] : [telesna višina v m]2

Svoj indeks umestite v spodnjo tabelo in ugotovite, ali imate normalno, prenizko ali previsoko telesno težo.

 

Huda nedohranjenost

≤ 16,0

suhost (zmanjšana telesna masa)

Zmerna nedohranjenost

16,0–17,0

suhost (zmanjšana telesna masa)

Blaga nedohranjenost

17,0–18,5

suhost (zmanjšana telesna masa)

Normalna telesna masa

18,5–25,0

normalna telesna masa

Zvečana telesna masa (preadipoznost)

25,0–30,0

zvečana telesna masa

Debelost stopnje I.

30,0–35,0

debelost

Debelost stopnje II.

35,0–40,0

debelost

Debelost stopnje III.

≥ 40,0

debelost

Indeks telesne mase za otroke

Napisali smo že, da se za osebe, ki so mlajše od 20 let, uporablja drugačne kategorizacije. ITM za otroke se torej zaradi drugačne telesne sestave in stalnega spreminjanja teže in višine določa nekoliko drugače. Sam izračun je enak kot pri odraslih, nato pa se rezultat primerja s tipičnimi rezultati otrok istega spola in starosti. Percentil razdeli določeno populacijo na 100 enakih delov, v tem primeru 100 otrok, ki so iste starosti in spola.

Vrednosti indeksa telesne mase pri otrocih:

  • pod 5. percentilom pomeni nedohranjenost.
  • med 85. in 95. pomeni zvečano telesno maso.
  • nad 95. pomeni debelost.

Še več informacij o indeksu telesne mase ter o tem, kako se na zdrav način znebite odvečnih kilogramčkov, pa najdete na tej povezavi.  

AVTOR: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.