Dobrodelnost nas nič ne stane

Dobrodelnost nas nič ne stane

Malo občutkov v življenju lahko zasenči te, ki te preplavijo, ko narediš nekaj dobrega. Ko vidiš žar v očeh pomoči potrebne osebe, ali srečo otroka, ki morda prvič v življenju v rokah drži svojo igračo. 

Mnogi dobrodelnost povezujejo z denarjem – češ, dobrodelen je lahko samo tisti, ki ima nekaj pod palcem. Ampak to ni čisto res. Dobrodelnost pomeni delati dobro. In tega je sposoben prav vsak. Tudi Malince smo mnenja, da lahko vsak podari nekaj – pa naj bo to samo objem žalostni osebi ali pa doma pečeni piškoti, ki bodo osebo popeljali nazaj v srečno otroštvo, ko je podobne pekla že pokojna babica. Majhna dobra dejanja spreminjajo tebe in svet.

 

Zakaj je dobrodelnost tako pomembna?

Dobrodelnost je nekaj, s čimer pridobijo vsi vpleteni in tudi ljudje okrog nas. Najpomembnejše je, da naša dejanja nekoga osrečijo, mu polepšajo dan ali mu olajšajo situacijo. Hkrati pa tudi mi ob tem bogatimo svoja čustva in ljudem v svoji okolici dajemo dober zgled.

 

Kako ste lahko dobrodelni vsak dan?

Dobrodelnost ni nekaj, kar narediš enkrat in nikoli več, ampak je ena od vrednot, način življenja in razmišljanja. Če je naša vrednota delati dobro, lahko priložnost za dobrodelnost najdemo vsak dan.

  • Svoji sodelavki ali sodelavcu zjutraj skuhaj kavo.
  • Premajhna otroška oblačila podari prijateljici, ki je ravnokar rodila.
  • Igrače, s katerimi se tvoj otrok ne igra več, podari kakšni dobrodelni organizaciji.
  • Pomagaj prijatelju prepleskati stanovanje.
  • Pojdi v trgovino namesto svoje starejše sosede in ji prinesi, kar potrebuje.
  • Če obvladaš kakšna ročna dela, ne kupuj božičnega darila, ampak ga raje izdelaj.
  • Pomagaj neznancu na cesti, ki mu je počila guma ali se mu je pokvaril avto.
  • Prijateljici ponudi varstvo njenega otroka, da si bo lahko vzela kakšno uro časa zase.
  • Pridruži se kakšni dobrodelni organizaciji in jim ponudi pomoč pri raznih akcijah.
  • Pojdi na krvodajalsko akcijo in daruj kri.
  • Speci maslene piškote in jih podari svojim bližnjim. Recept najdeš spodaj.

Sestavine:
*1 kg pirine bele mehke moke
* 200 g kokosovega sladkorja
* 1 ščepec soli
* 2 zvrhani žlici kisle smetane
* 2 paketka vaniljevega sladkorja
* 1 veliko jajce
* 500 g masla
* naribana lupina ene bio limone
* 10 jedilnih žlic mrzle vode, po potrebi še več
* čokoladne kapljice za peko brez sladkorja

Priprava: Najprej v skledo vsujemo moko, dodamo sol, vaniljin sladkor in kokosov sladkor ter dobro premešamo. Potem dodamo jajce, kislo smetano, naribano limonino lupinico in na koncu še maslo, ki naj bo sobne temperature, a še čvrsto.
Potem začnemo gnesti testo, ki mu ves čas postopoma dodajamo vodo, ki naj bo obvezno mrzla. Tesno mora biti na koncu dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo in se med valjanjem ne bo preveč drobilo.
Ko je testo zgneteno, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo na sobni temperaturi počivati pol ure. Potem ga razvaljamo na največ 5 mm debeline in z modelčki za piškote iz njega izrežemo poljubne oblike, ki jih lahko okrasimo s čokoladnimi kapljicami. Piškote damo na pekač, na katerega smo pred tem položili papir za peko.

Dobrodelnosti je na stotine vrst in prav vsak izmed nas se lahko aktivira po svojih najboljših močeh.

Malince smo že 4 leta zapored del akcije ''Božiček za en dan'' in ''Anina zvezdica'', s katero obdarujemo otroke po celotni Sloveniji. Obstaja pa še veliko drugih dobrodelnih ustanov in akcij, ki jih je vredno podpreti.

Tukaj je samo nekaj idej: Humanitarček, Lunina vila, Daj naprej, Rdeči noski, Animal Angels ...

*1 kg pirine bele mehke moke * 200 g kokosovega sladkorja * 1 ščepec soli * 2 zvrhani žlici kisle smetane * 2 paketka vaniljevega sladkorja * 1 veliko jajce * 500 g masla * naribana lupina ene bio limone * 10 jedilnih žlic mrzle vode, po potrebi še več * čokoladne kapljice za peko brez sladkorja