Ajda: zdrav in okusen del tradicionalne kulinarike

Ajda: zdrav in okusen del tradicionalne kulinarike

Ajda ima danes pomembno mesto v slovenski tradicionalni kulinariki. Najokusnejše ajdove jedi naših babic so ajdovi žganci, ajdovi štruklji, ajdov kruh in podobni … Njena priljubljenost v zadnjih časih ponovno raste zaradi vedno večje ozaveščenosti ljudi o njenih številnih pozitivnih učinkih na naše zdravje. Zadnjih 50 let se ajda uporablja tudi kot zdravilna rastlina. 

Nekoč so jo jedli zgolj revni … Danes pa je popularna predvsem pri tistih, ki svoje zdravje jemljejo resno. Je namreč prava hranilna bomba, saj je dober vir B-vitaminov, bakra, magnezija, mangana, fosforja in cinka ter odličen vir flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično ter imajo antioksidativne učinke. Vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, ki naše telo nasitijo za dlje časa, zato je odlična izbira pri hujšanju. Ker ne vsebuje glutena, pa je zelo priljubljena pri ljudeh s celiakijo. 

Izvira iz Centralne Azije, tudi iz Sibirije, od koder so jo pri koncu srednjega veka razširili na področja današnje Evrope. Lahko zraste v višino od 15-60 centimetrov. Njeno steblo je pogosto rdečkaste barve, cvetovi pa se prelivajo med rožnato rdečo in belo barvo. Na področju Slovenije kmetje ajdo pridelujejo že več stoletij, zato cvetoča in dišeča ajdova polja mnogim predstavljajo sestavni del značilne podobe slovenske krajine.  

Največja zmota o ajdi, ki je za marsikoga velika prednost … 

Ajda je rastlina nezahtevna za vzgajanje, saj jo z lahkoto lahko vzgoji vsak začetnik. Uspeva tudi v najbolj nehvaležnih razmerah in je odporna na mnoge dejavnike, kot so slaba prst, suša, hladno podnebje in škodljivci. Ajdo uvrščamo med žita, četudi botanično ne sodi med trave. Nekateri jo uvrščajo med zeljnarice, nekateri celo med sadje, saj naj bi bila v sorodu z rabarbaro. Kratko rečeno, ajda je živilo polno presenečenj, začnejo pa se že pri njeni klasifikaciji. 

6 razlogov, zakaj ti svetujem, da uživaš več ajde … 
Nekaj prednosti ajdovih zrn sem ti že predstavila … Naj ti razkrijem še preostale: 

  • Najboljši vir beljakovin med rastlinskimi (Vsebuje vse esencialne aminokisline, v čemer prekaša celo sojo) 
  • Bogat vir vitaminov B kompleksa (B1, B3, B5, B6, B9, Holin) 
  • V plasteh zrnja se skrivajo številni minerali (baker, fosfor, magnezij, mangan, cink). Kot zanimivost ti naj povem, da slovenska ajda vsebuje več cinka kot ajda iz vzhodne Azije. 
  • V zrnju ajdove kaše so prisotni tudi flavonoidi, ki v telesu delujejo protibakterijsko in preprečujejo nastanek prostih radikalov, ki vodijo v rakova obolenja. 
  • Ajdova kaša se priporoča ljudem, ki imajo težave s srcem, ožiljem, cirkulacijo krvi in pokanjem manjših žilic. Znižuje krvni tlak in zmanjšuje nevarnost povišanega holesterola 
  • Ajda je odličen nadomestek za vse tiste, ki imajo celiakijo, saj ne vsebuje glutena. POMEMBNA OPOMBA: Pri nakupu je treba paziti na deklaracijo izdelka, saj v nekaterih mlinih uporabljajo isti mlin za vse vrste žita. Tako se lahko v ajdi znajdejo tudi sledovi glutena ostalih žit, ki pa so za tiste s celiakijo lahko nevarni. 

Kako lahko uživamo ajdo? 
Ajdova semena veliko uporabljajo v kulinariki, in sicer jih za ta namen oluščijo. Ta semena so nam znana pod imenom ajdova kaša. Z mletjem semen dobimo ajdovo moko. Ajdova moka ne vsebuje lepka, zato jo je potrebno za testo popariti ali dodati moko z glutenom (npr. pšenično ali pirino). 

Za zdravilne namene uporabljamo tudi ajdov čaj. Tega pridobimo iz posušenih cvetov ajde. Priporočajo ga ljudem, ki imajo krčne žile.

Ajdo lahko pripravimo na razne načine: kot prilogo, sladico, jušno zakuho, pa tudi kot samostojno jed, npr. kot rižoto (še posebej dobro se obnese v kombinaciji z gobami).  

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva 

Priporočljivo je, da je zajtrk sestavljen iz polnovrednih žit in prehranskih vlaknin, ki nam dajejo energijo za cel dan. Ajdovi kosmiči se odlično spajajo z mlekom, riževimi napitki ali pa vašim najljubšim jogurtom, so idealna sestavina za pripravo muslijev, kaš, juh in solat. So najboljša izbira za zdrav začetek dneva ali hitro malico v službi. Ajdovi kosmiči so namreč odličnega okusa, lahko prebavljivi in ne vsebujejo glutena. Imajo prijeten sladek okus po oreščkih in so bogati s hranili. Po zaužitju se nam dvigne raven energije in dajejo občutek sitosti, saj sodijo med najbolj hranilno bogata živila. 

Meni pa je najljubša ajdova kaša … 

Ajdova kaša je zelo bogata z beljakovinami, ima kar 10,3 % beljakovin in veliko vlaknin (7,5 g na 100 g proizvoda), ki delujejo blagodejno pri prebavi in presnovi. 

Ali ajda redi in njene kalorije? 100 gramov ajdove kaše ima sicer 330 kalorij, ampak naj te to ne prestraši. Med namakanjem in kuhanjem se ajdova kaša napihne do te mere, da kuhana ajdova kaša vsebuje le še približno 100 kalorij na 100 gramov. 

Ker ajdova kaša vsebuje velik delež beljakovin in vlaknin, ostanemo po takem obroku dlje časa siti, zdravje pa nam bo hvaležno. Tako je hranilna vrednost ajdove kaše izjemno bogata.

Kako skuhati ajdovo kašo 
Koliko časa se kuha ajdova kaša? Ajdova kaša je odlična za hitro pripravo. Pripravimo pa jo lahko na dva načina. Lahko jo preprosto skuhamo, za kar potrebujemo dobrih 10 minut. V drugem primeru pa ajdovo kašo namočimo (podobno kot chia semena) in jo zaužijemo “surovo”. Edino, kar je treba upoštevati, je, da jo pustimo namočeno vsaj nekaj ur. Najbolje, da to storimo zvečer in jo tako pustimo čez noč. 

In ne samo to … Ajdovo kašo lahko ješ tudi za zajtrk ali kot sladico. Vse, kar moraš storiti, je, da namesto vode uporabiš poljubno mleko. Obogatiš pa jo lahko s poljubnimi oreščki ali sadjem. 

 Nekaj preprostih in hitrih receptov … 
Naj ti predstavim nekaj mojih najljubših receptov ajdove kaše, ki jih lahko pripraviš, ko kuhaš za posebne priložnosti ali ko si v časovni stiski: 

 Še nekaj razlogov za pogostejše uživanje ajde … 

V Sloveniji se spodbuja gojenje ajde, in to ne le zaradi ugodnih učinkov na zdravje človeka, ampak tudi zaradi ohranjanja čebel. Ajda je izjemno pomembna, ker cveti v obdobju, ko drugih cvetov ni v izobilju. Tako ajda pripomore k temu, da si čebele naberejo zadostno zimsko zalogo. S sajenjem ajde omogočamo čebelam boljšo prezimitev, posledično pa z varovanjem vrste ohranjamo ravnovesje v naravi. 

S sajenjem ajde pripomoremo k dušenju plevela, saj ajda zraste zelo hitro. Z listi preprečuje plevelu, da bi se le ta razbohotil. Na tak način poskrbimo za naraven način ohranjanja njive brez plevela. 

 Ajda je prijateljica ožilja in sovražnik holesterola 
Z redno uporabo ajde v prehrani lahko učinkovito zmanjšamo tveganje za nastanek holesterola v ožilju in s tem tudi verjetnost visokega krvnega tlaka. Tisti, ki redno uživajo jedi iz ajde, imajo večjo raven zdravega holesterola ter hitrejši krvni obtok, saj ajda preprečuje pretirano strjevanje krvi. 

Ajda je velik prijatelj srca, ima pa tudi druge pozitivne učinke na telo. Ker vsebuje mnogo flavonoidov, dviguje imunski sistem telesa, z antioksidanti pa se bori proti škodljivim napadalcem, kot so virusi in bakterije.  Ob zaužitju ene skodelice ajde v organizem vnesete kar 86 miligramov magnezija, ki sprošča žile, izboljšuje pretok krvi in pomaga pri dostavi hranil v telo. 

Ajda ima v primerjavi s »pravimi« žiti visoko prehransko vrednost. Njeno zrnje vsebuje okoli 15 % zelo kakovostnih ter lahko prebavljivih beljakovin. Medtem, ko telo iz drugih vrst žit izkoristi okoli 50% beljakovin, je ta odstotek pri ajdi veliko večji, kar 90%. 

Če imate sladkorno bolezen, je ajda prava izbira za vaš uravnotežen obrok, saj upočasni prehod sladkorja iz prebavil v krvni obtok.  

Vsebuje tudi vitamine in minerale kot so: tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine in to 150 % več kot pšenično zrnje. 

Tu so še železo, cink, fosfor, selen in holin, ki izboljšujejo delovanje jeter. Nekatere od njenih sestavin varujejo telo celo pred škodljivimi vplivi sevanj, preprečujejo nastanek gangrene in ozeblin ter pospešujejo prepustnost kapilar. 
  
 Ajda v boju proti raku 
V Rusiji je priznani onkolog svetoval obolelim za rakom, da dva meseca vsakodnevno uživajo ajdovo kašo in spijejo minimalno dva litra vode dnevno. Flavonoidi prisotni v ajdi namreč zelo uspešno uničujejo tudi rakave celice. Ta sestavina, ki jo lahko najdemo tudi v rjavem rižu, je zaslužna za zmanjševanje radikalov, ki se razvijejo v rakave celice na prsih. To je pogost pojav pri ženskah v predmenopavznem obdobju, zato je priporočljivo, da v tem času ogrožene ženske jedo dovolj vlaknin, ter s tem zmanjšajo možnost razvitja raka na prsih za več kot polovico. 

Še ne uživaš ajdove kaše? 

Potem ti predlagam, da to čim prej spremeniš … Ne le, da te bo očarala hitra priprava, ajdova kaša te bo verjetno navdušila tudi s svojim odličnim okusom. Ni važno, ali imaš raje bolj sladko ali slano, pripraviti jo je mogoče na vse načine!

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.