10 nasvetov, kako popiti dovolj vode

10 nasvetov, kako popiti dovolj vode

4

Imaš tudi ti težavo s pitjem zadostne količine vode?

Velikokrat se na vodo spomnimo šele, ko postanemo utrujeni, nas začne boleti glava oziroma izgubimo koncentracijo. To pa so že znaki precejšnje dehidracije.

Človeško telo je v kar 70 % sestavljeno iz vode, ki pa jo na dan tudi veliko izgubimo, zato jo moramo nadomestiti in tako poskrbeti za optimalno delovanje telesa. Voda je gradnik naših celic, uravnava telesno temperaturo, sodeluje pri vseh pomembnih telesnih procesih, razstruplja in še kaj.

Spiti jo moramo dovolj, saj drugače pride do dehidracije, ki je lahko tudi življenjsko ogrožajoče stanje, že majhna dehidracija pa povzroča težave, za katere pogosto sploh ne vemo, da so povezane s tem, da preprosto premalo pijemo. Pade nam koncentracija, lahko smo živčni, čutimo lahkoto, ko smo pravzaprav žejni, nabirajo se odvečni kilogrami, pojavi se vrtoglavica, razdražljivost in tudi bolezni.

Koliko vode na dan pa je pravzaprav treba spiti?

Da bi poskrbeli za dovoljšen vnos tekočine, je treba spiti vsaj 30 ml tekočine na kilogram telesne teže. V poletnem času, ko telo izgubi več tekočine, pa je priporočljivo spiti še vsaj 30 % več od priporočenega povprečja.

Za začetek bi bilo torej dobro, da si določiš, koliko vode moraš v enem dnevu popiti.

Za lažje določanje si lahko pomagaš s temi smernicami:

smernice za pitje vode

Tako, sedaj veš, koliko moraš popiti, da lahko dosežeš svoj dnevni cilj pitja vode.

Obstaja nekaj trikov, ki ti bodo pomagali doseči dnevni cilj pitja vode in s tem poskrbeti za boljše zdravje, koncentracijo, lepo kožo in druge prednosti, ki jih ima pitje vode.

Tukaj imam zate 10 nasvetov, kako popiti dovolj vode:

1. Poskrbi, da bo voda vedno v tvoji bližini. Pri sebi imej stekleničko in takoj, ko jo izprazniš, jo ponovno napolni. Stekleničke za večkratno uporabo so odlična rešitev, in ker veš, koliko tekočine gre vanje, tudi z lahkoto spremljaš količino popite tekočine.

Če ti delovni prostor to omogoča, jo lahko imaš tudi kar odprto, da ti ne bo treba vedno znova zapirati in odpirati pokrovčka.

2. Če sodiš med tiste, ki menijo, da je pitje vode dolgočasno, lahko v vodo dodaš koščke sadja, ali pa sadje in zelišča zamrzneš z vodo, da dobiš barvite ledene kocke, ki jih dodaš v vodo. Na enak način lahko pripraviš tudi ledene lučke le iz sadja in vode. Tako na zabaven način poskrbiš tako za tekočino kot tudi vitamine.

Če pa imaš raje tople napitke, pa lahko nekaj dnevne tekočine nadomestiš s kakšnim nesladkanim zeliščnim čajem. Poskrbi tudi za to, da zaužiješ veliko sveže hrane, ki je bogata s tekočino.

3. Ne glede na to, kje si, naj postane tvoja navada, da vsakič po tem, ko greš na stranišče, spiješ kozarec vode. S tem nadomestiš tekočino, ki je bila izgubljena.

Poskrbi tudi za pitje vode, kadar piješ napitke, ki delujejo diuretično, to pomeni, da odvajajo vodo iz telesa. Tak napitek je npr. kava. Ko piješ kavo, torej obvezno spij še kozarec vode.

4. Življenje nam tudi na področju pitja vode lahko olajša sodobna tehnologija. Obstaja malo morje aplikacij, ki jih naložiš na svoj telefon in na kreativen način spremljaš, koliko tekočine spiješ. Lahko si pomagaš tudi s pametno uro ali zapestnico, obstajajo pa tudi opomniki, ki se protrdijo na kozarec ali stekleničko in s svetlobnim ali pa zvočnim signalom opomnijo, kdaj je čas za požirek vode.

5. Če ti tehnologija ne diši, lahko zadevo rešiš tudi bolj "analogno". Vzemi stekleničko in nanjo napiši časovne intervale, v katerih moraš spiti določeno količino vode. Tako si razporediš tekočino čez dan in spremljaš, ali je bilo v določenem časovnem intervalu popite dovolj tekočine.

6. Če potrebuješ za motivacijo bolj kreativne rešitve, je ena od njih lahko pitje s pomočjo zanimivih slamic, saj naj bi s srkanjem preko slamice popili več tekočine, ker imamo občutek, da pijemo manj. Izberi seveda okolju prijazne slamice za večkratno uporabo.

7. Še ena kreativna rešitev je pitje iz nenavadnih kozarcev. Poskusiš lahko piti iz kozarca za penino ali pa kozarca za martini. Ker bo kozarec drugačen, bo tudi pozornost nanj drugačna. Na pitje vode tako skoraj ne bo mogoče pozabiti.

8. Tudi na poti naj te vedno spremlja steklenička z vodo. Imej jo tudi v avtomobilu in vsakič, ko se npr. ustaviš pred semaforjem ali v gneči, napraviš požirek vode. Voda te bo hidrirala in tudi sprostila napetost, ki bi lahko nastala v gneči.

9. Če je ena tvojih priljubljenih dejavnosti šport, poskrbi, da zaužiješ dovolj tekočine že pred vadbo, potem pa spij na vsake pol ure vadbe vsaj kozarec tekočine. Najbolje je, da tekočino naročiš kar v bidon in jo srkaš med samo vadbo. V vodo lahko dodaš tudi npr. chia semena, ki nase vežejo vodo in tako poskrbiš za še boljšo hidracijo.

10. V izziv pitja vode vključi tudi družino in prijatelje. Podpora družbe deluje kot odlična motivacija, saj spodbuja zdravo tekmovalnost in medsebojno podporo. Zmagovalec izziva, ki vsak dan popije priporočeno količino tekočine, lahko npr. dobi tudi nagradico. Pa tudi če se izziva lotevaš samostojno, se lahko na koncu nagradiš in se tako motiviraš za naprej.

Tako, upam, da ti bodo ti nasveti pomagali.

Pa na zdravje,
Malinca Nastja*

Komentarji (4)

Alenka Maček

Zelo uporabni in zanimivi nasveti, hvala.

Manica Slapšak

Top!! Zelo uporabno, hvala!

Maja Colaric Kerin

Super nasveti,
super Malinca❣️❣️❣️

Silvija Podhraški

Top nasveti! Hvalaaaaa