10 najbolj tveganih jedi iz vsega sveta

10 najbolj tveganih jedi iz vsega sveta

Ljudje smo znani po tem, da imamo radi tveganja, razburljivost in radi poizkusimo svojo srečo. Loterijske srečke, ekstremni športi ali vrtiljaki so nam zato zelo blizu. Kakorkoli, včasih pa lahko tudi enostavno dejanje kot je imeti obrok, povzroči naval adrenalina. Naše zdravje in celo življenja pa so odvisna od sposobnosti kuharja, okoliščin shranjevanja hrane ali celo poživljenjskih refleksih obroka. Spodaj smo pripravili seznam 10 jedi iz vsega sveta, ki vas lahko navdajo z adrenalinom bolj kot katerikoli vrtiljak in preizkusijo vašo srečo bolje kot vsaka loterijska srečka. Nekatere od teh jedi so res za umret, tako da se raje oborožite z veliko znanja.

1 Fugu (riba napihovalka)

Ta lepotička, okusna japonska specialiteta, vsebuje smrtonosni strup – tetrodotoxin – v svoji koži, jajčnikih, testisih in jetrih. Kuharji morajo biti posebno usposobljeni za pripravo te jedi in morajo znati obdelovati nevarne organe. Usposabljanje večinoma poteka tri ali več let, restavracije, ki to jed pripravljajo pa so zakonsko nadzorovane. Tako je bilo recimo pripravljanje jeter te ribe prepovedano že leta 1984, saj so najbolj smrtonosni (čeprav najbolj okusen) del ribe.

Do sedaj zdravila za strup te ribe še niso našli!

2 Opičji možgani

Za nekatere poslastica, za druge krutost – ta jed naj bi bila uživana pri nekaterih azijskih in afriških plemenih. Sicer ni natančnega znanja in vedenja o tem, tako da lahko upamo, da je ta tradicija že prekinjena. Danes je na Kitajskem recimo strežba opičjih možganov kaznovana z do 10 let zapora.

Nevarnost uživanja te jedi pa naj bi bila Creutzfeldt-Jakobova bolezen, ki močno poškoduje človeške možgane in je lahko usodna.

3 Indijski oreščki

Čakaj, kaj?? – je verjetno pogosto vprašanje, saj nas večina obožuje ta prigrizek, ki izvira iz Brazilije. Lahko ste začudeni tudi, če vam povemo, da jih nikoli ne smete jesti surovih.

Ni splošno znano dejstvo, vendar so surovi indijski oreščki, ki jih najdemo na trgovinskih policah bili kuhani v sopari, da se je odstranila kemikalija, ki je prav tako prisotna v strupenem bršljanu. Visok nivo te kemikalije je lahko za človeka usoden.

4 Hakarl

Specialiteta Islandije, hakarl je v bistvu jed narejena iz grenlandskega morskega psa, ki nima ne ledvic niti prebavnega trakta, tako da so vsi toksini absorbirani direktno v njegovo kožo. Normalno je hakarl obdelan s posebnim procesom fermentacije in se obešen suši od 5 do 6 mesecev.

Ta jed se postreže z rženim kruhom, nekaterim ljudem pa njen okus sploh ni všeč. To sicer ni težava, lahko pa upamo, da je bila vsaj pripravljena primerno.

5 Pangium edule (nogometni sadež)

Ta sadež, ki izvira iz vzhodne Azije (Malezija), ima zelo preprost izgled, je sladek in aromatičen, njegova priprava pa je zelo zahtevna. Seveda, če ne želimo, da njegov strup – hidrogen cianid pride do nas. Semena brez ovojev je potrebno zavreti, nato pa zakopati v bananine liste, pepel in zemljo za 40 dni. Lahko pa enostavno ostanete na varni strani in ga ne preizkušate, kljub temu, da je odličen vir vitamina C in železa.

6 Sannakji (živa hobotnica)

Ta jed je popularna v Južni Koreji in na Japonskem in ni primerna za tiste s šibkim srcem. Ste pripravljeni pojesti nekaj, kar se še vedno premika? Nevarnost je v tem, da bodo imele sesalne posodice hobotnice še vedno svojo oprijemalno moč, čeprav je žival že mrtva. Rezultat tega je do 6 smrti na leto zaradi zadušitve. Da bi to preprečili, je potrebno dobro prežvečiti ali prositi, da nam jed razrežejo na manjše koščke.

7 ''Krvave'' školjke

Znane v jugovzhodni Aziji so te školjke dobile ime po rdeči hemoglobinski tekočini, ki se nahaja znotraj mehkega tkiva. Uživanje teh školjk je nevarno, saj živijo v območjih z malo kisika in se morajo hraniti z virusi in bakterijami, vključujoč s hepatitisom A in E, typhoidom in grižo.

Tradicionalna šanghajska metoda kuhanja teh školjk vključuje samo vrenje, tako da večina patogenih organizmov preživi in povzroča visok nivo okužb med tistimi, ki jih uživajo, kar je precej škoda, glede na to, da naj bi bile te školjke neverjetno hrustljave in odličnega okusa.

8 Cassava (maniok)

Ta koreninska zelenjava je popularna jed v razvitih državah, saj proizvaja koristna hranila in odporen škrob. Izhaja iz Južne Amerike, kultivirana pa je v velikih tropskih regijah. Kakorkoli, če jo uživamo surovo, lahko proizvaja cianid – smrtonosno substanco za človeško telo. Da ostanemo na varni strani, jo moramo zavreti, spasirati, speči, ocvreti, speči na žaru ali skuhati v sopari.

Če ste alergični na lateks, se zna zgoditi, da boste tudi na cassavo, bodite previdni.

9 Bezgove jagode

Te jagode izgledajo okusne in rastejo po vsem svetu, definitivno pa imajo tudi temno stran. Njihovi listi, semena in poganjki vsebujejo cianid, zato jih moramo odstraniti in pojesti jagode samo popolnoma zrele in primerno skuhane.

Drugače se pojavijo ne tako zabavni učinki kot so huda diareja in napadi. Je pa znano, da bezgove jagode pomagajo v borbi z virusi, vključno z gripo ter zmanjšujejo vnetja.

10 Aki

Ta skrivnosten sadež čudnega izgleda lahko povzroči jamaško bolezen bruhanja, ki ni niti najmanj zabavna in je lahko celo smrtonosna. Ironično pa je, da je aki celo nacionalen sadež Jamajke.

Da bi lahko uživali eksotično jed, ki izvira iz vzhodne Afrike, moramo odstraniti črna semena in jesti aki popolnoma zrel. Tako se bomo izognili temu, da bi toksina hipoglicin A in hipoglicin B, povzročila slabost.

Ljudje smo si tako različni, da bi nekateri ob branju tega seznama prestopili na še bolj varno stran, medtem, ko bi nekatere potisnilo k temu, da poizkusijo svojo srečo in občutijo adrenalin. Je pa pomembno, da se preden preizkušamo nove, predvsem pa nevarne stvari, dobro opremimo z znanjem in varnostnimi ukrepi.

Napisala: Malinca Natalija

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.