Pozitivni vplivi na telo z beljakovinami v hrani

Pozitivni vplivi na telo z beljakovinami v hrani

Danes se bom na široko razpisal o beljakovinah, ker se ljudje še dan danes ne zavedajo, kako so pomembne, pri čemur vse pomagajo in še več - obstaja prepričanje, da škodujejo ledvicam in NE pomagajo pri osteoporozi.

Seveda obstaja razlog za moje pisanje, ker z nekaterimi od zgornjih trditev ne strinjam.

Veliko je bilo že povedanega kaj dejansko so beljakovine, tako, da bom danes bolj govoril o standardu kvalitete beljakovin v prehrani, ki upošteva količino omejujočih aminokislin v hrani. Ta standard se imenuje (PDCAAS) - Ocena aminokislin popravljena s prebavljivostjo beljakovin.

Živila, ki jih vidite v razpredelnici ocenjene s številko '1', vsebujejo popolno aminokislinsko sestavo in jih priporočam, medtem ko živila, ki se odmikajo številu '1', pomenijo večji odmik od popolne aminokislinske sestave za človeka.

Prvi del: Vegani in vegetarijanci

Živila z rastlinskega porekla v večini ne vsebuje popolne aminokislinske sestave in so splošno gledana revna z beljakovinami. Zato je popolno aminokislinsko sestavo možno pri tej vrsti 'prehranskega' režima doseči le s kombinacijami različnih živil.

Primer: Riž in pšenica ne vsebujeta dovolj aminokisline 'lizina', imata pa precej triptofana. Medtem ko fižol vsebuje ravno obratno. Torej s kombinacijo obojega, zadovoljimo telesne potrebe po teh dveh živilih.

Drugi del: Ali res beljakovine škodujejo ledvicam?

Študije so pokazale so res pokazale negativen vpliv vnosa beljakovin pri bolnikih z RESNIM obolenjem ledvic, ki niso posledica prevelika vnosa beljakovin. Iz tega pa ne gre sklepati, da beljakovine škodujejo tudi zdravim osebam z zdravimi ledvicami. Še več, novejše študije so testirali vnos beljakovin od 3.5 g vse do 4.4 g na kg telesne teže brez kakršnih koli posledic (razen poročanj o izrednem občutku sitosti). Pri zdravju ledvic povišan krvni sladkor povzroča precej večje težave, saj se v krvi 'spaja' z beljakovinami.

Tretji del: Osteoporoza in povečan obseg beljakovin.

Framinghamska študija osteoporoze je v štiriletnem obdobju preučila 615 starostnikov, s povprečno starostjo 75 let. Uživali so nekje od 14 g pa do 175 g beljakovin dnevno.

Ugotovitve? Tisti, ki so uživali več beljakovin, so izmerili manjši upad kostne mase tako v stegnenici kot v hrbtenici. Ugotovljeno je bilo, da višji živalski vnos ne kaže nikakršnih negativnih učinkov na skelet in da je kalcij izkoriščen mnogo bolje v prehrani z več beljakovinami, četudi se ga nekoliko izgubi z beljakovinami:)

Avtor: Nejc Pongrac

Spremljaš ga lahko na Instagramu Nejc Pongrac in Facebooku Nejc Pongrac - MRGA - osebno trenerstvo in prehransko svetovanje 

Za vse, ki si želite novega znanja o prehrani, športu, treniranju, potrebujete malo motivacije, sem pripravila posebno mailing listo. Prijavite se lahko spodaj. Malinca Nastja*

Športne e-novičke
Želim prejemati e-sporočila o prehrani, športu, motivaciji, treninigih. E-sporočila bomo pošiljali max. 1x tedensko.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.