Rdeča pesa za zdravo, očiščeno in okrepljeno telo

Rdeča pesa za zdravo, očiščeno in okrepljeno telo

Rdeča pesa je zelenjava, ki se je že v preteklosti uporabljala v zdravilne namene, na primer za zdravljenje vročine ali zaprtja pa tudi kot obloga za rane. Uporabljali so jo tudi za zdravljenje prebavnih motenj in krvnih bolezni. Pesa je lahko okrogle ali valjaste oblike. Kuhano uporabljamo predvsem za solate, medtem ko se surova uporablja v zdravilne namene. Surovo lahko shranimo tudi čez zimo v mivki, saj bo tako ostala sveža tudi do pol leta.

Cenimo jo ker:

  • je afrodiziak,
  • poskrbi za sprostitev,
  • spodbuja občutek dobrega počutja,
  • dviga nivo energije,
  • spodbuja zdravo delovanje živčnega sistema.

Rdeča pesa je pomemben vir ducatov vitaminov in mineralov, ki so najbogatejši vir železa, ki poskrbi za visok nivo energije. Vsebuje betain in triptofan, ki skrbita za lajšanje depresije in dvigujeta nivo dobrega razpoloženja.

Rdeča pesa je bogata z:

  • Folno kislino, ki pomaga pri gradnji tkiva in rdečih krvnih celic ter dviga nivo energije.
  • Betalaini, rastlinskimi kemikalijami, ki imajo močne protivnetne in antioksidantne lastnosti.
  • Nitrati, za katere se je izkazalo, da znižujejo s stresom povezan visok krvni tlak v roku ene ure.
  • Borom, ki pomaga pri izboljšanju plodnosti tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Rdečo peso lahko uporabimo v:

  • Boršču – juhi, ki je pogosto prisotna v vzhodno evropski kuhinji.
  • Slastni in hranljivi solati, popečeno z dodanim feta sirom in popečenimi lešniki.
  • Iztisnjen pesin sok, postrežen na zdrobljenem ledu za zajtrk ali vmesno malico, ki nas bo napolnila z energijo..
  • Popečeno, da postane mehka, pretlačeno v pire skupaj z malo hrena in postreženo s pita kruhom ali narezano zelenjavo.

Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat yourself calm)

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.