Pomanjkanje železa v nosečnosti: Kako ukrepati?

Pomanjkanje železa v nosečnosti: Kako ukrepati?

Ali veš, da telo ženske, ki je noseča, potrebuje kar podvojeno količino železa kot po navadi?

Se sprašuješ, zakaj takšna razlika?

Poglej …

Železo v krvi formira hemoglobin, beljakovino v rdečih krvnih celicah, ki tvoje telo oskrbujejo s kisikom.

Ko ženska zanosi, mora njeno telo poskrbeti za tvorbo dodatne krvi, ki bo oskrbovala s kisikom tudi plod in mu omogočala optimalen razvoj.

Pomanjkanje železa v nosečnosti je eden najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo nosečnice.

Če se zgodi, da v času nosečnosti telo ne dobiva dovolj železa, lahko govorimo o slabokrvnosti, ki pa je ne smemo jemati tako zlahka.

Pomanjkanje železa v nosečnosti lahko namreč poveča tveganje za prezgodnje rojstvo, rojstvo otroka z nizko porodno težo in poporodno depresijo.

Na pomanjkanje železa te najpogosteje opozorijo naslednji znaki: slabost, bleda ali rumenkasta koža, motnje srčnega utripa, omotica, kratka sapa, bolečina v prsnem košu, hladne roke in noge, glavobol …

Če si že bila kdaj noseča, potem veš, da je večina teh simptomov popolnoma ''normalnih'' in značilnih za čas nosečnosti, zato ne delaj preplaha prehitro.

Na rednih ginekoloških pregledih, ki zajemajo tudi odvzem krvi, boš hitro izvedela, kakšno je stanje železa v tvoji krvi in če bo potrebno, boš dobila dodatna navodila, kako povečati vnos.

Kaj pa lahko narediš sama?

V večini primerov lahko izboljšaš svoje izvide železa v krvi z zdravo prehrano, ki bo tudi nasploh poskrbela za dobro počutje in optimalen razvoj prihajajočega družinskega člana.

Železo v hrani je ključnega pomena, zato je nujno treba uživati živila, ki vsebujejo več železa. Pomagaš si pa lahko tudi s triki za povečanjem absorpcije železa v kri, ki ti jih razkrivam v nadaljevanju.

Železa tvoje telo ne more ustvariti samo, zato mu pomagaj!

Če se ti zdi, da je povečanje železa v krvi v času nosečnosti misija nemogoče, naj te takoj pomirim, da ni tako.

Železo v hrani je sicer nekaj, kar očem ni vidno, je pa vseeno pogosto prisotno. In na izbiro imaš veliko število primernih sestavin, ki lahko bistveno popravijo tvojo krvno sliko. Med Malincinimi recepti boš vsekakor našla veliko navdiha za pripravo hranljivih jedi z železom.

Kaj iskati?

Najprej je pomembno vedeti, da sta v hrani prisotni 2 obliki železa, in sicer železo v rastlinski hrani, ki ga imenujemo nehemsko železo, v živalski hrani pa je vezano na beljakovine (hemoglobin in mioglobin) in se imenuje hemsko železo.

Železo v hemski obliki se lažje absorbira v telo od rastlinskega železa. Bogati viri železa živalskega izvora so: pusto rdeče mesto, jagnjetina, jetra (svinjska, goveja, piščančja, ovčja), piščanec in ribe, temno puranje meso, morska hrana (sardele, škampi, polži).

Med bogate viri železa rastlinskega izvora pa spadajo: zelena listnata zelenjava (kot je na primer špinača, motovilec, rukola, brokoli), fižol v vseh oblikah, leča in ajdova kaša, semena (predvsem bučna, sezamova in sončnična), kvinoja, temna čokolada in pa krompir. Na seznam lahko dodava tudi paradižnik, suho sadje (rozine, suhe slive, suhe breskve), posušen timijan, sojo in tofu ter ovseno kašo.

Si že našla kaj po svojem okusu? 

Preden začneš vihati nos nad katerim izmed naštetih živil, te vseeno spodbujam, da poskusiš.

Nosečnice so znane po tem, da med sabo kombinirajo nenavadne okuse. Kaj veš, mogoče boš prav v tem času odkrila kakšno sestavino, ki ti bo všeč (čeprav si se je prej otepala), zato le pogumno z okušanjem.

Na žalost pa ni dovolj, da ješ le hrano, ki železo vsebuje, saj je bistvo, da tvoje telo to železo tudi absorbira. Pomanjkanje železa pa je lahko tudi posledica tega, da telo manj uspešno absorbira železo iz hrane, ki jo poješ.

Da bi povečala absorpcijo železa iz rastlinskih virov in dodatkov, jih poveži s hrano ali pijačo, ki vsebuje veliko vitamina C.

To so različni agrumi, paradižnik, kivi, melona, zelena listnata zelenjava, paprika in jagode. Izogibaj pa se večjemu vnosu hranil, ki vsebujejo kalcij. Čeprav je kalcij med nosečnostjo bistveno hranilo, lahko zmanjša absorpcijo železa. Prav tako se je treba izogibati kavi in čaju ob obrokih, saj zmanjšujeta absorpcijo železa.

Da pa boš lahko zaužila čim več železa, bodi pozorna tudi na to, kako in s čim živila obdelaš.

Pri pripravi živil pa uporabi posodo iz litega železa, saj tako pripravljena živila nudijo dva do trikrat več železa, kot so tista, ki so pripravljena v posodah iz železa.

Za zvišanje nivoja železa v krvi pa si lahko pomagaš tudi z algami, kot je na primer spirulina. Spirulina iz Spirulina v tabletahekološke pridelave namreč v sebi skriva visoke vrednosti različnih hranljivih snovi, ki so za nosečnice še kako dobrodošle. Spirulina pa je tudi odličen vir železa, ki je prisotno v takšni obliki, da ga tvoje telo enostavno absorbira.

Lahko jo zaužiješ v tabletah ali pa jo v prahu zamešaš v svoj najljubši smuti. Pripravki s spirulino lahko pripomorejo k povečanju hemoglobina v krvi in izboljšajo delovanje imunskega sistema.

Običajno moramo ženske zaužiti nekje od 10 do 15 mg železa dnevno. Telo sicer lahko majhne količine železa skladišči, a vsekakor ne dovolj, da bi si lahko privoščilo daljšo ''abstinenco'' od železa.

Ker je pomanjkanje železa v nosečnosti pogost pojav, je priporočljivo, da z dodatnim vnosom železa ženska začne že pred zanositvijo, v času nosečnosti pa ta vnos povečuje, saj se potreba po njem z rastjo ploda veča. V času nosečnosti se zato priporoča uživanje 27 mg železa na dan.

Priporočam, da si vrednost posameznih vitaminov in mineralov preveriš vsaj 1x v času nosečnosti z analizo krvi. Preveriti si je smiselno železo in z njim povezan feritin, magnezij, kalcij, folno kislino, vitamin D, in če ne uživaš mesa, še vitamin B12. Analizo lahko narediš samoplačniško v AdriaLab ali drugih laboratorijih. Analiza zgoraj naštetih stvari stane okoli 50 €. Analizo železa in feritina pa bi ti morali brezplačno narediti tudi v ginekološki ambulanti. 

Če uživaš kakšne prenatalne kapsule, te po navadi že vsebujejo 100 % dnevno dozo železa. Če ti ga močno primanjkuje, pa ti priporočam še dodatni vnos železa v obliki prehranskih dodatkov. Zelo dobre so kapsule New Iron, znamke Medicinalis. Dobiš jih v bolje založenih lekarnah.

Ne pozabi …

Železo v hrani, ki jo vsakodnevno zaužiješ, bo omogočilo dobro počutje tebi in tvojemu dojenčku. In to je tisto, kar največ šteje.

Želim ti lepo in čim bolj zdravo nosečnost.

Do naslednjič,
Malinca Nastja