Peteršilj - super živilo iz domačega vrta

Peteršilj - super živilo iz domačega vrta

Peteršilj je zelišče, ki izvira iz sredozemske regije, južne Italije, Alžirije in Tunizije. Podobno kot pri koriandru, se uporablja list, ki pa ima blažjo aromo, uporabimo pa lahko tudi steblo (ki je enako aromatično kot listje) ali korenino. Zelo je cenjen v grški kulturi, saj je bil uporabljen v različnih slovesnostih in obredih. Sprva je bil peteršilj uporabljen le kot zdravilna rastlina, kasneje pa so ga zaželi uporabljati tudi kot začimbo pri pripravi hrane. V številnih sredozemskih in evropskih kulturah je veliko mitov, povezanih z izvorom in rastjo te rastline.

Peteršilj je mogoče najti na trgu skozi celo leto. To je poceni zel, ki jo lahko dobi vsakdo. Je zelo hranljiva rastlina in ima veliko vitaminov in antioksidantov, ki dokazano izboljšajo naše zdravje.

Peteršilj vsebuje izjemno koristno kombinacijo hranil.  Vsebuje vitamin A, K, C in E, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin B12, pantotensko kislino, holin, folate, kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, cink in baker.

Peteršilj lajša bolečine in ima protivnetne lastnosti. Prav tako pomaga pri prebavnih težav kot so prebavne motnje, želodčni krči, napenjanje in slabost, za zdravljenje vnetij (kot je vnetje mehurja) in pri zastajanju vode. Je dober za zdravje srca, čisti telo (je diuretik), hkrati pa pomaga krepiti imunski sistem.

Uporaba:

  • čaj peteršilja se lahko uporabi kot diuretik.
  • kitajski in nemški zeliščarji priporočajo peteršiljev čaj za nadzor krvnega tlaka
  • sveža aroma se še posebej sklada z ribami
  • peteršilj je bistvena sestavina več zahodno azijskih solat
  • v južni in srednji Evropi je peteršilj sestavina, ki se uporablja kot začimba za enolončnice in druge juhe, pa tudi omake
  • peteršilj se pogosto uporablja kot omaka - tržaška omaka je mešanica narezanega česna, narezanega peteršilja in olivnega olja
  • peteršilj se uporablja tudi kot osvežilec daha, saj vsebuje visoko koncentracijo klorofila.

Shranjevanje peteršilja:
Jasno je, da je najbolj uporaben in okusen svež peteršilj. Lahko pa ga tudi shranimo za mrzle zimske dni. Iz vrta ga poberemo preden začne rumeneti. Jaz ga najprej porežem, operem in osušim. Peteršilj nasekljam s kuhinjskim robotom. Polovico peteršilja zamrznem  saj tako ohrani intenzivno aromo in barvo. Drugo polovico pa posušim na zraku. Posušena zelišča shranim v steklene kozarce.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Ana

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.