Domača krema za obraz in telo iz ekološke pridelave

Domača krema za obraz in telo iz ekološke pridelave

Doma narejena krema se pripravi iz samih ekoloških sestavin: kakavovo maslo, karitejevo maslo in olje mareličnih pešk.

Recept za domačo kremo:

  • 60g kakavovega masla iz ekološke pridelave
  • 100g karite/shea masla iz ekološke pridelave
  • 100ml olja mareličnih jedrc iz ekološke pridelave

Postopek: Kakavovo in shea maslo stopimo nad paro. Med topljenjem kremo konstantno mešamo. Ko sta masla stopljena, dolijemo še olje mareličnih pešk ter dobro premešamo. Počakamo, da se malce ohladi in prelijemo v kozarček za kremo, najboljše steklen in temen. Počakamo, da se krema ohladi in nato je pripravljena na uporabo. Kremo hranimo na temnem in hladnem prostoru (lahko tudi v hladilniku).

Uporabljamo jo po tuširanju za nego telesa in obraza.

Sestavine:

1. Hladno stiskano kakavovo maslo lahko uporabljate za masažo, kot kremo za preprečevanje suhe srbeče kože in suhih, razpokanih ustnic. Rahlo dišeče kakavovo maslo je posebej priporočljivo uporabljati poleti, ker odlično vlaži in regenerira kožo, da je po sončenju oziroma izpostavljenosti soncu le-ta negovana, mehka in prožna. Kakavovo maslo je tako idealno za nego kože na morju.

2. Shea oziroma karitejevo maslo pridobivajo iz ročno nabranih oreščkov karite drevesa, ki ga najdemo v savanah zahodne Afrike. Ljudje v Afriki ga že tisočletja uporabljajo za zaščito kože v močnem soncu in vetru, ki bi kožo lahko izsušila. V lepotne namene je karitejevo maslo uporabljala tudi egipčanska kraljica Nefretete. Svojo lepoto in mladostni izgled naj bi kraljica dolgovala ravno temu maslu, kar priča o njegovi čudovitosti. Karitejevo maslo lahko uporabljamo za nego suhe in občutljive kože, za trdo kožo na stopalih in komolcih, za nadraženo in luskasto kožo, v primeru strij in brazgotin.  

3. Olje mareličnih pešk ima številne pozitivne učinke. Je zelo nežno in lahko, zato se ga veliko uporablja v kremah, serumih, losjonih in drugih kozmetičnih izdelkih, saj kožo odlično nahrani in navlaži. Je rahlo rumene barve in brez posebnega vonja, v kožo pa se hitro vpije in ne pušča mastnega občutka. Na Kitajskem je imelo to olje že pred tisočletji sloves pomlajevalnega sredstva. Bogati dvorjani so ga veliko uporabljali v lepotilne namene. To olje pridobivajo iz jedrc mareličnih pešk. Uporabljala se ga za nego vseh vrst kože. Ima visoko vrednost in s svojo nežnostjo odlično neguje kožo. V kitajski medicini so nekoč olje mareličnih pešk uporabljali tudi interno v primeru nekaterih resnejših bolezni. Odlično se obnese tudi pri negi las in lasišča, občutljive kože in po sončenju.