Vse o konjaku in kaj je

Vse o konjaku in kaj je

Konjak/Glukomanan je rastlinskega izvora. Pridobivajo ga iz azijskega gomolja konjac. Že vrsto let se uporablja v japonski tradicionalni kuhinji kot želirno sredstvo. Iz gomolja konjaka se prideluje tudi japonska hrana poimenovana »konnyaku«. Iz njega se prav tako pridelujejo rezanci po imenu shirataki. Glukomanan kot tak je vodotopni polisaharid, ki je dietna vlaknina.

Kako deluje Glukomanan moka?

Glukomanan vsebuje izključno vlaknine, ne vsebuje ogljikovih hidratov in ne maščob. Glukomanan moka je znana po svojem vzdevku kot »črevesna moka«. Zakaj takšno ime? Glukomanan nase veže vodo in se ob tem razširi, zato v želodcu ustvari občutek sitosti. V prebavnem traktu prav tako zmanjšuje absorbcijo ogljikovih hidratov in holesterola ter pripomore k izgubi telesne teže.

Uporaba Glukomanana

Glukomanan v prahu ne pomaga le pri hujšanju, odlično se ga da uporabiti tudi pri pripravi palačink, kruha, pudinga, saj deluje kot gostilo in je brez okusa. Konjak/glukomanan moko lahko enostavno zemenjate z navadno moko in se tako izognete pretiranemu vnosu ogljikovih hidratov. Ne vsebuje glutena in je odličen nadomestek pri peki in kuhi, ko bi se radi izognili navadni moki ali škrobu. Ustvarite lahko odlične jedi z nižjo kalorično vrednostjo. Prav tako lahko glukomanan v prahu uporabite kot dodatek k vodi pri hujšanju. Spijte pol žličke glukomanana s 3 dcl vode 30 minut pred obrokom. Po mešanju pa ga hitro popijte, saj se drugače spremeni v želatini podobno snov. Priporočamo da na 1 g glukomanana spijete vsaj 3 dcl vode.

Zakaj in komu  priporočamo uporabo glukomanana?

Moko iz glukomanana priporočamo vsem tistim, ki si želijo shujšati, sladkornim bolnikom in osebam z visokim holesterolom.

Zakaj?

Uživanje glukomanana:

-          pripomore k izgubi telesne teže,

-          prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola,

-          ne vpliva na raven krvnega sladkorja,

-          pospešuje prebavo in delovanje črevesja,

-          ne obremenjuje prebave, saj je brez glutena.

Kako se ga uporablja?

Lahko se ga uporabi:

-          kot želirno sredstvo,

-          kot nadomestilo za jajca,

-          za puding (za pripravo pundiga uporabimo od 4 do 5g moke za 500 do 600 ml tekočine),

-          kot vezivo pri peki peciva/ kruha (dodamo 1-2 g konjak moke in povečamo količino tekočine za 50-100 ml. Pri uporabi glukomanan praha lahko dosežemo skoraj popolnoma enako konsistenco kot pri klasični pripravi z navadno moko),

-          za zgostitev jedi  (v primeru zgoščevanja oziroma za izboljšanje konsistence z glukomanan/konjak moko je dovolj kozarec in malo tekočine. Pri zgoščevanju jedi, moke nikoli ne damo neposredno v jed ali na vrelo jed ki je v pripravi, ker se bo vse zgrudilo. Moko je potrebno predhodno zmešati z zrnastjo snovjo, bodisi s soljo ali kakšnim sladilom in nato z nekaj mrzle tekočine nakar jo takoj ob stalnem mešanju zlivamo v jed. Torej ne čakamo, ker se sicer mešanica zgosti oziroma postane želatinasta),

-          kot nadomestek škroba.

Recepte s konjak glukomananom najdete na recepti s konjak glukomananom

Kaj vsebuje glukomanan?

Glukomanan prah je popolnoma čista in naravna vlaknina brez kakršnih koli stranskih učinkov. Ne vsebuje škodljivih dodatkov. Je brez vonja, barve, zgoščevalcev in brez glutena. Je dietno živilo.

Kolikokrat na dan lahko vzamem glukomanan?

Kot prehransko dopolnilo  lahko konjak moko uporabljamo za pomoč pri hujšanju  in sicer: priporočena doza konjak/glukomanan moke je od 2 do 4g trikrat dnevno. To je približno pol žličke vsebine. Raztopimo jo v kozarcu s hladno tekočino (čaj, voda, zelenjavni sok, jogurt, mleko ali kakšna druga pijača). Zaužijemo jo pol ure pred obrokom.

Kako deluje glukomanan?

Glukomanan moka ima veliko vsebnost vlaknin, zato nase veže vodo in se ob tem razširi. S tem nam daje občutek sitosti in prav tako bo pomagala pri absorbciji ogljikovih hidratov in maščob, ki jih boste pojedli. Zaradi tolikšne vsebnosti vlaknin, ki jih vsebuje moka iz glukomanana, po poti v črevesju nase veže strupe ter toksine in jih iz telesa odnaša. Ne povzroča napihnjenosti in napenjanja.

Pozitiven vpliv glukomanana na zdravje

Glukomanan moka ima pozitiven vpliv tudi na prebavo. Vlaknine poskrbijo, da je blato mehko in se lažje odvaja. Raziskave so pokazale njegovo delovanje na zniževanju holesterola prav tako so potrdili pozitivne učinke na LDL in holesterola pri otrocih. Glukomanan moka pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja - posebno koristno je uživanje za osebe z diabetesom tipa 2. Tudi tukaj so raziskave pokazale, da uživanje glukomanan prahu zmanjša koncentracijo glukoze v krvi, če se ga uživa zjutraj na tešče. Zmanjšuje pa tudi nevarnost za nastanek koronarne srčne bolezni.             

Glukomanan za lepšo kožo

Iz leta 2013 obstaja študija, ki ugotavlja da bi glukomanan lahko pomagal pri zmanjševanju pojavljanja aken, izboljšanju zdravja kože, lajšanju alergijskih odzivov in pri izboljšanju celjenja ran.

Kje lahko kupimo glukomanan prah?

Glukomanan prah je vsestransko uporaben. Lahko bi mu rekli kar »čudežna vlaknina«. Njegovo varno uporabo in učinkovitost dokazujejo klinične študije, ki jih je izdelala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Poleg tega ima vrsto dobrih učinkov na telo in na izgubljanje telesne teže ob zdravem načinu življenja. Prav tako je brez alergenov (ni proizvedeno iz pšenice, mleka, soje, jajc, lupinarjev ali oreščkov) in odličen nadomestek, če se želite izogniti navadni moki ali škrobu. Kakovostno in 100% naravno glukomanan moko lahko po ugodni ceni kupite v naši spletni trgovini Malinca. Na voljo je tudi v vseh 84-ih drogerijah DM po Sloveniji (glukomanan DM).

Izkušnje z Glukomanan moko

»Super vlaknina«, kot lahko poimenujemo glukomanan, lahko vsrka tudi do 50x toliko vode kot znaša njegov lastna teža. Prav zato v  želodcu zagotovijo občutek prijetne polnosti in s tem omogoči, da zaužijemo manj kalorij in tako ohranjamo vitalnost. Po pogovorih z zadovoljnimi uporabniki se kažejo pozitivne izkušnje z glukomanan moko, ki prav vse pozitivne učinke tudi potrjujejo. Prav tako je »EFSA« oziroma Evropska agencija za varnost hrane opravila precej raziskav in študij kako glukomanan v kombinaciji s hrano, ki ima nizko kalorično vrednost prispeva k izgubi telesne teže.

Napisala: Malinca 

Komentarji (1)

Aleks

Super zadeva. Redni ga kupujem pri Malinci. Iz njega delam puding in palačinke.