Katero olje izbrati za svoj tip kože

Katero olje izbrati za svoj tip kože

4

Si tudi ti med tistimi, ki si želijo za kožo svojega obraza poskrbeti na čim bolj naraven način in si brez kupa umetnih in pogosto škodljivih sestavin zagotoviti tisti eteričen videz kože, ki ga lahko tu in tam opazimo pri kom in si mislimo – pa kako za vraga lahko ima tako lepo kožo?

Ena od preprostih rešitev je nega z naravnimi, ekološko pridelanimi in nerafiniranimi hladno stiskanimi olji. Ja, obvezno morajo izpolnjevati vse te kriterije, drugače je lahko hitro več škode kot koristi.

Zagotovo je bila prva misel, ki se ti je utrnila – kokosovo olje! Ker tudi ti poznaš tisto sosedo, prijateljico, sodelavko ali pa sestrično, ki ga uporablja.

Čakaj, ga uporablja za lase ali za kožo?

Če ga uporablja za lase je to odlično, če ga za kožo obraza pa… Če ni slučajno ena tistih neobčutljivih srečnic, potem ji zagotovo maši pore, saj ima kokosovo olje stopnjo komedogenosti 4 in ga v čistem stanju raje ne dajaj na obraz. Naj raje ostane tvoj zvesti spremljevalec pri negi las.

Morda te je že kdaj kdo opozoril, da na obraz ne dajaj ničesar komedogenega. Ampak, ali sploh veš, kaj to pomeni?

Najpreprostejša definicija je, da je komedogeno vse, kar maši pore in lahko vodi k ogrcem, aknam ter drugim kožnim nepravilnostim. Če se pore ne mašijo, potem gre za nekomedogeno snov.

Obstajajo različne stopnje komedogenosti olj.

Project Malinca Mobil header

Ta lestvica je le okvirna in ne drži stoodstotno za vsako osebo, saj so tipi naše kože zelo različni in pogojeni tudi s starostjo, spolom itd. Večina se sicer odziva na enaka olja podobno, vedno pa prihaja do izjem, zato je najbolje, da začnemo s preizkušanjem manj komedogenih olj in počasi preizkušamo kombinacije s komedogenimi olji.

Olja z nizko stopnjo komedogenosti, ki so za večino povsem varna, najdeš tudi v Malinci.

Zagotovo te zanima, katera olja so to in katero olje je najbolj primerno za tvoj tip kože, zato beri dalje. 

Arganovo olje iz ekološke pridelave 

Arganovo olje iz ekološke pridelave

Arganovo olje sodi med najmanj komedogena olja. A pozor, če si med tistimi, ki so nagnjeni k aknam, ga vseeno ne uporabljaj v čisti obliki, saj vsebuje skvalen, ki lahko maši pore, a pod pogojem, da oksidira, kar pa se zgodi, če smo izpostavljeni soncu.

Arganovo olje je bogato z vitaminom E in ima odlične lastnosti, ki kožo pomlajujejo. Pravijo mu tudi tekoče zlato, za pomlajevanje pa ga že stoletja uporabljajo Maročanke. Koži vrača ravnovesje in uravnava izločanje sebuma, ima nekaj antibakterijskih lastnosti. Pripomore k hitrejšemu celjenju kožnih nepravilnosti, kožo gladi in jo nahrani s pomembnimi maščobnimi kislinami. Zmanjšajo se pigmentne lise in tudi brazgotine.

Še posebej hvaležna mu bo zrela koža, ki bo postala pomlajena in gladka. Odlično se obnese kot nosilno olje, torej olje, ki mu dodajamo druga olja in eterična olja in tako pripravimo serume. Koža bo bogato nahranjena in lepa.

Več informacij o arganovem olju te čaka TUKAJ

Konopljino olje iz ekološke pridelave 

Konopljino olje iz ekološke pridelave

Konopljino olje je eno bolj zdravilnih olj. Spada med neobstojna olja, kar pomeni, da ga obvezno hranimo na temnem in hladnem mestu. Ima močno protivnetno in antiseptično sposobnost in je eno boljših olj za aknasto kožo, saj ima podobno sestavo aminokislin in maščob, kot človeška koža. Vsebuje vitamin E, vitamin C, gamma-linolensko kislino in alpha-linolensko kislino.

S konopljinim oljem lahko zdravimo tudi luskavico in srbečo kožo, ki se lušči. Uravnovesi izločanje sebuma, torej koži naravne maščobe, in je primerno za vse čisto tipe kože. Vsebuje veliko vitaminov iz skupine B in ima močno antioksidativno delovanje.

Krepi celične stene, saj vsebuje linolensko in linolno kislino. Obnavlja lipidno bariero kože in jo tako ščiti pred izsušitvijo. Kožo izdatno nahrani z vitamini in maščobnimi kislinami. Varuje jo pred oksidacijskimi procesi in preprečuje vnetja. Pomaga tudi pri ekcemih. Idealno torej za vse, ki imate občutljivo in nečisto kožo.

Več o t.i. zdravilnem konopljinem olju si lahko prebereš TUKAJ.

Šipkovo olje iz ekološke pridelave

Šipkovo olje iz ekološke pridelave

Šipkovo olje je eno najboljših olj za vse tipe kože, ki ga lahko kombiniramo tudi z ostalimi olji in tako dobimo idealno nego, ki bo kožo osvežila, pomladila in nahranila. Je odličen nadomestek serumov, a ga obvezno uporabljaj le zvečer, saj na soncu oksidira, kar lahko privede ko kontra učinkov. Hrani ga v hladilniku, saj gre za manj obstojna olja.

Vsebuje provitamin A, in sicer v obliki beta karotena, vitamin E, antioksidant, ki zavira proste radikale ter s tem staranje kože, antioksidant likopen ki, kožo ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so UV-žarki, vitamin D in še mnoge druge hranljive snovi, ki kožo regenerirajo.

Pomaga tudi zmanjševati gubice, hiperpigmentacijo kože, pomaga pa celo pri zdravljenju problematične kože in aken. Po nekaterih študijah preprečuje tudi pigmentne lise in pomaga, da tiste, ki jih že imamo, hitreje zbledijo. Brez šipkovega olja si večerne nege ne znajo predstavljati niti številne zvezdnice.

Več informacij o tem čudežnem olju te čaka TUKAJ.

Ricinusovo olje iz ekološke pridelave 

Ricinusovo olje iz ekološke pridelave

Ricinusovo olje je načeloma bolj primerno za nego trepalnic, obrvi in las, saj izredno pospešuje njihovo rast, jih krepi in nahrani mešičke.  

Uporabimo pa ga lahko tudi za čiščenje obraza po metodi čiščenja z olji, saj je idealno za nego mastne, k aknam nagnjene kože. Ima namreč močno sposobnost čiščenja, nase veže nečistoče in deluje antiseptično in protivnetno. Ricinolenska kislina, ki jo vsebuje, namreč preprečuje razrast bakterij in mikrobov, ki so odgovorni za akne, spodbuja obnovo celic in razstruplja.

Dobro mešati z drugimi olji, saj ima lahko pri suhi koži močnejši učinek izsuševanja. V kombinaciji s kokosovim oljem se odlično obnese za mehčanje trde kože komolcev, kolen, pet. Veliko se uporablja tudi za izdelavo domače kozmetike.

Več o ricinusovem olju si lahko prebereš TUKAJ.

Neemovo olje iz ekološke pridelave

Olje ima specifičen vonj, ki nekoliko spominja na česen in se ga je treba navaditi. Na hladnem pa postane trdno, zato ga lahko, da se zopet utekočini, pred uporabo nekoliko ogrejemo v toplem prostoru. Ima izredne protimikrobne in protiglivične lastnosti, deluje pa tudi kot odličen naravni repelent.

Še posebej priporočljivo je za zdravljenje kožnih težav. Ne maši por in vsebuje snovi, ki ubijajo bakterije, odgovorne za nastanek aken, veliko je tudi poročanj o izboljšanju stanj, kot so luskavica, prhljaj in različni ekcemi, ker deluje močno protibakterijsko in zavira vnetne procese v koži.

Pogosto se neemovo olje uporablja pri negi dlake hišnih ljubljenčkov, saj odganja bolhe, klope in druge insekte, učinkovito pa je tudi v boju proti ušem, tako tistih, ki se lotijo človeških glav kot tistih, ki napadajo rastline.

Jojobino olje iz ekološke pridelave 

Jojobino olje iz ekološke pridelave

Jojobino olje ima sestavo, ki je izredno podobna sebumu, ki ga izloča človeška koža, zato ga koža sprejme brez večjih težav. Pravzaprav gre za vosek, zato je izredno obstojno. Primerno je za vse tipe kože, ker pa uravnava izločanje sebuma in ima nekaj antibakterijskih lastništvi, pa je še posebej primerno za nego masne in aknaste kože.

Kožo vlaži in ji pomaga izločiti toksine, zato se na začetku ne smemo prestrašiti, če pride do kakšnega dodatnega mozolja, ker se koža tako čisti in ko se stanje umiri, lahko koža končno zasije.

Je odlično nosilno olje, ki mu lahko glede na tip kože dodajamo druga olja. Odlično je tudi kot pripomoček za britje, saj britvica lepše drsi po koži, ki postane gladka, hkrati pa navlažena in negovana. S tankim filtrom, ki koži pusti dihati zaščiti poškodovano povrhnjico pred izsuševanjem.

Jojobino olje najdeš TUKAJ.

Olje mareličnih pešk iz ekološke pridelave

Vonj olja rahlo spominja na marcipan. Odlično je za nego kože s porušeno funkcijo lipidne bariere, a le na kratek rok. Vsebuje zelo veliko oleinske kisline in če ga uporabljamo stalno, lahko pride do kontra učinka, zato se priporoča kombinacija z drugimi olji in uporaba za občasno regeneracijo kože.

Olje je izredno bogato z vitamini A, E, B1, B2, B6, vsebuje pa tudi precej amigdalina, ki deluje tudi na obnovo poškodovane kože. Na Kitajskem ima sloves sredstva za pomlajevanje in je bilo nekdaj obvezno lepotilno sredstvo na bogatih dvorih. 

Olje je odlično za vse tipe kože, predvsem pa za suho in občutljivo kožo. Lahko ga uporabimo za odstranjevanje ličil ali pa kot odlično osnovno olje za masaže. Je lahko olje, ki ne pušča mastnega občutka in se zelo hitro vpije v kožo. Odlično tudi za nego obnohtne kožice.

Mandljevo olje iz ekološke pridelave 

Olje ima blag vonj po oreščkih in je vsestransko uporabno. Še posebej odlično je kot nosilno masažno olje, a se vsakodnevna uporaba na dolgi rok odsvetuje, ker lahko, podobno kot pri olju mareličnih pešk, zaradi velike vsebnosti oleinske kisline pride do kontra učinkov. Bolje je, da ga glede na namen kombiniramo z drugimi olji oz. naredimo z njim občasno negovalno kuro, ki bo dala najboljši rezultat. 

Olje je dokazano odlično za nego strij nosečniškega trebuščka, kar dokazujejo tudi študije, in deluje kot emolient, kožo torej vzdržuje navlaženo, kar je še posebej pomembno pri suhi koži. Je dober vir vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin.

Olje je odlično za nego suhih lasnih konic in za nežno odstranjevanje ličil. Raztopi tudi odvečni sebum, zato je primerno tudi za tiste, ki se borijo z nečisto kožo.

Avokadovo olje iz ekološke pridelave

Avokadovo olje je precej mastno olje in zato primerno za nego suhe kože. Pri ljudeh s suho kožo načeloma ni problematično, tistim, ki pa so nagnjeni k mašenju por, jih lahko dodatno zamaši, zato ga je potrebno postopoma uvajati in mešati z drugimi olji, saj se ga na ta način koža lažje navadi.

Kožo pomaga ščititi pred dehidracijo in oskrbi s pomembnimi esencialnimi maščobnimi kislinami. Pomaga k hitrejšemu celjenju ran in mikro poškodb na koži, krči pore in obnavlja povrhnjico. Odlično je za zdravljenje ekcemov, izredno suhih, razpokanih delov kože in luskavice.

Vsebuje tudi vitamina C in E, ki spodbujata tvorbo kolagena. Ker je tako mastno, ga je najbolje kombinirati s kakšnim drugim oljem, kot je npr. šipkovo, ki ne masti.

Kokosovo olje iz ekološke pridelave

Kokosovo olje iz ekološke pridelave

Na hladnem je v trdnem stanju in izgleda kot maslo, na toplem pa je prozorno in tekoče. Je izredno bogato z lavrinsko kislino. Še posebej primerno je za nego suhe kože in stanj, kot so dermatitis, luskavica, razpokana koža itd.

Pri uporabi za obraz je potrebna velika previdnost, saj je zelo komedogeno. Odlično pa je za odstranjevanje ličil, saj ga v tem primeru hitro odstranimo z obraza. Kožo mehča, spodbuja njeno obnovo in jo ohranja mladostno.

Še posebej primerno pa je za nego las, saj spodbuja njihovo rast, pomaga proti prhljaju, ima protiglivične in protimikrobne lastnosti, preprečuje pa tudi degenerativne procese lasnih proteinov. Lasje postanejo lepi, obnovljeni in sijoči.

Najdeš ga TUKAJ 

Nega z olji ni nujno zahtevna. Vedeti moramo torej, kakšen tip kože imamo in kakšna je stopnja komedogenosti olja oz. kako le-to reagira na določen tip kože. Potem je potrebna le še vztrajnost in tvoja koža bo lepa kot nikoli prej.

Komentarji (4)

Malinca Dominika

Pozdravljeni, pri suhi in luskasti koži pod očmi je treba močno paziti na to, da je nega čim bolj nežna in neagresivna. Obraz lahko namesto z agresivnimi sredstvi umivate z nežnimi čistili, ki se ne penijo in ne vsebujejo dišav.
Tudi vsa olja za tako nego niso primerna, lahko pa vam priporočim nego z jojobinim oljem, ki je po sestavi bolj vosek kot olje. Na koži naredi nežno zaščitno plast in jo tudi nahrani. Pred spanjem se lahko kožo namaže tudi s karitejevim maslom, a le pod očmi, saj je za nego celega obraza preveč kompaktno in bi lahko mašilo pore.

Nina dežman

Lep pozdrav imam eno vprasanje
Stara sem 26 let in imam izredno obcutljivo kozo zlasti pod ocmi,kot nek dermatitis, koza se tanjsa lusci in pece. Je zelo obcutljiva, dermatologi mi ne znajo pomagati vsaka vlazilna krema me pece in poskoduje kozo.uporabljala sem kokosovo olje dolgo ker je bilo edino kar mi je koza prenesla sedaj pa me tudi to drazi. Katero olje mislite da bi bilo zame primerno res bi lepo prosila za odgovor, pomoč

Malinca Mateja

Branka hvala za vprašanje. V primeru zamašenih por priporočamo uporabo jojobinega olja. Primerno je za vse tipe kože, ker pa uravnava izločanje sebuma in ima nekaj antibakterijskih lastništvi, pa je še posebej primerno za nego masne in aknaste kože.

Branka Rajnar

Pozdravljeni
Imam kljub starosti ..60 let velike tezave z porami. Koza je pomarancasta in se mi zelo masijo pore. Kaj mi lahko priporocate