Kako izbrati primerno kremo za sončenje?

Kako izbrati primerno kremo za sončenje?

Zaščitna pred soncem je včasih prava znanost, ki nas hitro zmede in vodi do tega, da se nehote ne zaščitimo dovolj. Pojavljajo se tudi vprašanja o tem, kakšni filtri obstajajo in kaj pravzaprav pomenijo oznake na kremah za sončenje.

Obstajata dve vrsti žarkov UV …

Dobra krema mora kožo ščititi tako pred sevanjem UVA kot tudi pred UVB. Žarki UVB so tisti, ki povzročajo sončne opekline in obarvanje, UVA pa prodirajo v globlje plasti kože in povzročajo hitrejše staranje, gubice in pigmentacije.

Kako se lahko zaščitimo?

Zaščitimo se lahko s pomočjo krem, ki vsebujejo filtre. Ti filtri delujejo tako, da žarke absorbirajo ali pa odbijejo.

  • Absorbirajo jih kemični filtri. Žarek se ob stiku s kemičnim filtrom spremeni v toploto, ki koži ni več neverna. Slabost kemičnih filtrov je, da veliko ljudi se nanje odzove z alergijo, dermatitisom ipd. 
  • Mineralni filtri lahko žarke tako odbijajo kot tudi absorbirajo. Gre za mineralne delce, ki lahko puščajo belo sled, nanos pa je nekoliko težji kot pri kemičnih.

Da bi preprečili bele sledi, so proizvajalci razvili nano delce, ki pa dokazano škodujejo naravi – zaradi njih npr. odmirajo korale. Nano delci vplivajo tudi na celice in jih lahko spremenijo, kar spet predstavlja tveganje. Dobro je poiskati kremo, ki ima mineralne filtre, a ne v nano obliki.

Pozorno pri oznakah …

Pozornost velja nameniti tudi oznakam. Oznaka UVB pomeni, da krema varuje pred sevanjem UVB. Enako pomeni tudi oznaka SPF.

Če krema vsebuje tudi zaščito UVA, mora imeti eno od oznak UVA, PPD, UVAPF ali PA. Pogosto je UVB na kremi naveden, zaščita UVA pa je bistveno nižja ali pa je ni. Potrebna je torej previdnost. Idealno je, da imata tako zaščita UVB kot UVA enak faktor.

Kako dolgo smo zaščiteni?

Koža je naravno zaščitena približno 10 min. Če uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem SPF 50, to pomeni, da podaljšamo zaščito pred UVB za 50-krat. Torej na 500 min. Zaščita seveda ne bo trajala tako dolgo, saj dejavniki, kot sta potenje in brisanje, ta čas skrajšajo. Odlično je, če kremo na vsaki dve uri ponovno nanesemo in ne uporabljamo zaščite nižje od 15.

Pomembna je tudi količina

Za ustrezno zaščito moramo nanesti dovolj kreme. To pomeni 6 polnih čajnih žličk za celotno telo.

Na obraz kremo nanesemo v količini dolžine dveh prstov. Zveni veliko, a le tako smo ustrezno zaščiteni. Pomembno je, da kremo v obraz tapkamo. Z mazanjem na površini kože ostane le tanek sloj. Tapkanje traja malo dlje, a je zaščita veliko boljša.

Zaščita le poleti?

Zmotno je prepričanje, da se je treba pred žarki ščititi le poleti. Poleti je res višja koncentracija žarkov UVB, UVA pa so prisotni skozi celo leto v enaki meri, zato je dobro razmisliti o učinkoviti zaščiti tudi v drugih letnih časih.

Še posebej izpostavljeni deli telesa so obraz, vrat in roke, zato se tam hitro začnejo kazati znaki staranja. S pravočasno in kakovostno zaščito lahko kožo dlje časa ohranjamo mladostno in kar je še bolj pomembno, zdravo.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.