Intervju z Lano Matjašič Filipič
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Intervju z Lano Matjašič Filipič

Sem Lana Matjašič Filipič, z diabetesom tipa 1 živim že 20 let.

Življenje z diabetesom mi lajšajo inzulinska črpalka, redno ukvarjanje s športom, zdrava in prilagojena prehrana ter dobro poznavanje pomena hrane za telo diabetika. V zadnjem času sem začela veliko poizvedovati, raziskovati in se učiti o hranilnih vrednostih živil, njihovega vpliva na telo, počutje in vrednosti sladkorja v krvi. Predvsem pa se pri meni vse to vedno prepleta s športom, fitnesom oziroma gibanjem nasploh.

Prehrana diabetika oz. vnos hranil v telo je ključnega pomena za uspešno vodenje sladkorne bolezni tipa 1 in 2. Slišimo veliko nasvetov o dietah, ki pa so po večini suhoparne, ne zadovoljujejo naših brbončic in nas, slej ko prej, zapeljejo v pregrehe.

Kje oziroma kako si se naučila kuhati?
Mojo strast do ustvarjanja v kuhinji je, poleg kuharic prababice in babice, vzpodbudilo tudi to. Od nekaj sem rada oblekla predpasnik in zavrtela kuhalnico, sedaj z vsem pridobljenim znanjem in predvsem z izkušnjami življenja z diabetesom tipa 1, pa jo zavrtim še raje. Uživam v skrbno pripravljenih receptih brez sladkorja, z manj maščob in v premišljeni kombinaciji živil. Zagovarjam dejstvo, da je ta kombinacija v prehrani diabetika najpomembnejša. Ob tem pa moramo upoštevati tudi dejstvo, da vpliv določenega živila na telo, krvni sladkor in počutje variira pri vsakem posamezniku posebej.

Meniš, da je za dobrega kuharja potreben talent ali se da vse priučiti?
Moj odgovor je ne. Potrebujemo samo voljo in ljubezen do kuhanja oz. peke, talent nam morda samo pomaga pri lažjem premagovanju ovir in napak. Sicer pa so napake v kuhanje dobrodošle, ker takrat nastanejo novi okusi, ki nas lahko prijetno presenetijo. Tudi sama velikokrat zgrešim in iz tega v naslednjem poizkusu nastane nekaj novega, slastnega. 

Imaš raje kuhanje obrokov ali peko sladic?
Zelo rada kuham, še nekoliko raje pa pečem. Najraje pečem »sladke stvari«. Zakaj? Ker diabetes pri tem ni ovira, je samo vodilo do priprave telesu in počutju prijaznejših sladic. Vesela sem, ko lahko s svojimi recepti približam dietne »sladke pregrehe« še komu, morda celo navdušim za kuhanje/peko in tako kljub suhoparni dieti zdravo posladkam še brbončice diabetikov in tudi vseh ostalih zdravih sladic željnih ljudi.

Na vprašanje, kaj imam najraje, kaj najraje kuham, pečem … težko odgovorim ali pa lahko rečem »vse«. Odvisno od potreb, počutja, letnega časa, športne aktivnosti … poslušam svoje telo in na podlagi tega tudi kuham in pečem. Priznam, tudi »oči« me včasih zanesejo. Takrat pa že skombiniram nekaj v zdravi smeri.

Kateri je tvoj najljubši Malicin izdelek in tvoja najljubša jed iz njega?
Pri peki najraje uporabljam sladilo eritritol, veliko uporabljam tudi cimet, saj pomaga uravnavati vrednosti sladkorja v krvi. To sta tudi moja najljubša Malincina izdelka.

Veliko uporabljam tudi Malincine ekološko pridelane moke, kot so mandljeva, lešnikova, kokosova in pirina moka. Prav iz slednje pripravim moj najljubši jabolčni štrudelj ali vse možne vrste pit. Pri tem ne uporabljam maščobe, tako da lažje stabiliziram sladkor v krvi. Iz preostalih naštetih mok pa najraje pripravim razne vrste presnih tortic, ki pa imajo zelo majhen vpliv na porast sladkorja v krvi. Še in še bi lahko naštevala, od sladic pa do uporabe raznih začimb pri kuhi, meni najljubša je garam masala.

Imaš kakšen nasvet glede uporabe začimb?
Nasveta glede uporabe začimb nimam, eksperimentiram in uporabim tisto, kar se mi "zalušta" v danem trenutku. 

Kakšen je tvoj moto?
Moj nasvet pri kuhanju in peki naslednji: Poslušajte svoje telo, vnesite to, kar potrebujete, uporabite zdrave izdelke, ob tem pa ne pozabite uživati. To, kar boste dali telesu, to bo telo dalo vam. 

In zaradi tega, ker poslušam svoje telo, izviram iz sebe, ne morem navesti najljubše kuharske knjige, oddaje, serije itd. Vse črpam iz sebe. Ko potrebujem nasvet, se najraje obrnem na mamo ali babico, če ne, pa se prepustim kreativnosti predpasnika in kuhalnice. Brez tega ne bi nastali Diabfit Lana recepti.

V veselje mi je, da lahko z vami delim nekaj mojih receptov. Pri tem vam želim veliko prijetnega ustvarjanja in razvajanja brbončic. Ob tem pa vam toplo polagam na srce … z mojimi receptih bodite svobodni in srečni. Napravite svojo verzijo in naj vam slastno tekne. ;)

Lanino e-knjigo Sladice za diabetike si lahko preneseš spodaj.

 

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.