Intervju s Sašo Zor

Intervju s Sašo Zor

Spoznaj Sašo Zor, ljubiteljico zdrave prehrane in narave. Mogoče jo poznaš pod vzdevkom Sasha Foodiva na Instragramu. Kot večina je tudi ona na tesnem s časom, zato so njeni recepti zdravi in hkrati tudi hitri ter enostavni za pripravo. Kaj kuha in katero hrano obožuje pa si lahko prebereš v njenem intervjuju z Malinco.

  • Koliko časa že ustvarjaš zdrave recepte?

Na instagramu delim svoje recepte (in se kaj :) približno 8 let, v kuhinji pa z eksponentno intenzivnostjo in strastjo ustvarjam že od ranih osnovnošolskih dni dalje. Skozi moja različna življenjska obdobja, se je spreminjala moja definicija “zdravega” in s tem tudi moj stil kuhanja.

  • Kje oz. kako si se naučila kuhati?

Se iz zgodnjih otroških let imam shranjen roza zvezek na katerem piše na veliko “Sašina kuharska knjiga”. Vanj sem lepila preverjene recepte izrezane iz revij in jih pisala po nareku babic, mame in tet. In že takrat sem kot svojo enoto mere uporabljala skodelice in žličke, manj pa tehtnico, kar se ni spremenilo vse do danes :)

Zelo rada sem pomagala v kuhinji in gledala mami pod prste, kmalu pa začela tudi sama eksperimentirati in se učiti - iz svojih poskusov in napak.

  • Meniš, da je za dobrega kuharja potreben talent ali se da vse priučiti?

Klišejsko, ampak bolj kot talent ali učenje, bi rekla, da je potrebna ljubezen do kuhanja. Kot pri vsaki stvari, če že v startu čutiš odpor ali strah pred neuspehom, bo temu sledil tudi končni rezultat. Ce pa se podaš na dogodivščino ustvarjanja odprtega duha, znaš na koncu se samega sebe pozitivno presenetiti ;)

Jed na krožniku ni samo skupek sestavin pod vplivom vira toplote- je tudi energija, ki jo vanjo vdahne kuhar-ica.

  • Kolikokrat tedensko kuhaš?

Kuham vsak dan, ko sem več zdoma le tople jutranje kašice, spet drug dan se večerne zelenjavne juhe ali bowle. Obožujem tudi kak deževen vikend, ko se z možem več zadržujeva doma in lahko v miru ustvarjam obroke se na zalogo, delam ozimnico...

  • Imaš raje kuhanje obrokov ali peko sladic?

Kuhanje na splošno je moja oblika sproščanja, rada rečem tudi moja “terapija”. Odvisno od trenutka in razpoloženja torej, je pa res, da ni lepšega kot, ko hišo prevzame vonj po kakšnem domačem pecivu in aromatičnih začimbah...

  • Kateri je tvoj najljubši sadež?

Vsake sezone se razveselim na način, da mi tedaj narava ponudi nov nabor sadja in zelenjave. Izbiram lokalno pridelano sadje in ne glede na to, kako rada imam sveže sladke jagode, teh pozimi ne kupim.

  • Katera je tvoja najljubša jed?

Sama hrano poveličujem precej nad pozicijo sredstva za zadovoljevanje fizioloških potreb. Povezujem jo z občutki, situacijami, priložnostmi... zato bi težko govorila o ultimativno najljubši jedi. Imam pa najljubšo jed, ki jo pripravi mama, oče, tašča, chefi v restavracijah kamor redno zahajam...

  • Katera je tvoja najljubša sladica?

Obožujem čokolado- mlečno in črno, navadno ali v kakšni eksotični kombinaciji. In ne mine dan, da si je ne bi privoščila kot del svojega popoldanskega rituala.

  • Katere hrane sploh ne maraš oz. ne ješ?

Sama sem se na lastne oči oz. brbončice večkrat prepričala, kako chefi z delikatno tehniko se iz tako, na prvi pogled, neprivlačne sestavine, ustvarijo vrhunsko specialiteto. Zato bom rekla raje, kot da ne maram- niso mi se pripravili vrhunskih vampov.

  • Katero kuhinjo imaš najraje (mehiška, italijanska, indijska, kitajska …)?

Navdušena sem nad Asian Fusion kuhinjo, saj združuje prvovrstnost svežih sestavin, barvitost in estetiko krožnikov, je zdrava, artistična in polna presenečenj.

  • Kateri je tvoj najljubši Malincin izdelek?

Odkar je bil lansiran Matcha latte mix, ga vsak mesec znova naročim in z veseljem pri tem kršim svojo siceršnjo prakso naročanja Malincinih lokalno pridelanih mok, žit in kaš.

  • Katera je tvoja najljubša kuharska knjiga, priročnik?

Moja polica kuharskih knjig je izjemno skromna. Nisem pristaš receptov z dolgim naborom sestavin, ki niso nikoli pri roki, kakor tudi ne odmerjanja s tehtnico in dolgotrajnih postopkov.

Kupila pa sem recimo vse knjige Elle Mills (Deliciously Ella) - avtorico sem pred tem po spletu naključju tudi osebno spoznala in pritegnila me je njena zgodba, prepletena s preprostimi recepti in hkrati premišljeno marketinško komunikacijo.

  • Imaš morda kakšnega vzornika, nekoga, ki te je s svojo kuho spodbudil k boljšim rezultatom?

Ne bi mogla imenovati ene osebe, saj spremljam ustvarjanje več svetovno priznanih chefov, kot tudi takih “rekreativcev” kot sem sama in tistih vmes. Všeč mi je, ko je skozi njihove krožnike moč začutiti zgodbe, karakter in ko presenetijo- bodisi z displayem, kombinacijo sestavin, ipd.

Z možem si že leta za rojstne dni in obletnice podarjava izključno obiske v restavracijah in ker z večino mojih najožjih prijateljev delim gurmansko žilico, prav tako. Pri nas ni druženja brez dobro obložene mize.

  • Nam zaupaš kakšen tvoj kuharski trik?

Nekaj tahitrih iz rokava:

• zelenjavna juha bo veliko bolj aromatična, če se zelenjavo najprej speče v pečici in nato zalije z osnovo ter zblenda, ne pa skuha

• Zelenjavni odpadki, obrezki in olupki ne sodijo v smeti, temveč se jih pokuha in precedi za najboljšo domačo jušno osnovo

• Kontrasti vedno ustvarijo najboljše kombinacije: toplo-hladno, kremno-hrustljavo, suho-sočno, pekoče-sveže...

  • Tvoj življenjski moto?

Trudim se gojiti hvaležnost za vse kar imam, namesto objokovati tisto, česar nimam ter iskati srečo v malenkostih na osnovi katerih kreiram svoje vsakodnevne rituale.

Saša ustvarja res izvrstne jedi, njene recepte pa lahko preveriš in preizkusiš TUKAJ. 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.