Grozdje - vitaminski sadež jeseni

Grozdje - vitaminski sadež jeseni

Grozdje je sadež, ki na našem planetu raste že od samega začetka, kar je razlog, da je najbolj razširjeno sadje na svetu. Velika večina pridelka po vsem svetu se spremeni v vino, nekaj se ga posuši v rozine, ostalo pa si za zobanje razdelijo ljudje in ptice.

 Pozitivni učinki grozdja:

  • zmanjšuje tveganje visokega krvnega tlaka,
  • lajša depresijo,
  • pomaga preprečevati razjede na želodcu, ter prebavne motnje,
  • izboljšuje spomin in koncentracijo.

Tako zeleno kot rdeče grozdje – še posebej semena in ovoj – vsebuje bistvene vitamine, minerale in ostale hranljive snovi, ki lajšajo učinek stresa na telo, hkrati pa spodbujajo zdravo prebavo in celo lajšajo glavobole. Grozdje je tradicionalno zdravilo proti izčrpanosti, verjetno zaradi visoke vsebnosti železa.

Bogato je z:

  • magnezijem in kalijem, ki znižujeta krvni tlak, krepita imunost in pomagata preprečevati depresijo,
  • resveratrolom, ki spodbuja zdravje srca, znižuje nivo sladkorja ter maščob v krvi in znižuje krvni tlak,
  • koristnimi bakterijami, ki spodbujajo prebavo in znižujejo tveganje za nastanek razjed na želodcu,
  • antioksidantnimi hranili in kemikalijami, ki zmanjšujejo vnetje, ščitijo srce in znižujejo s stresom povezano škodo, ki vpliva na celice.

 Uporabimo ga lahko v:

  • solatah z malo feta sira in praženimi mandlji,
  • zamrznjenega za sladek, osvežilen prigrizek,
  • postreženega skupaj z orehi, kuhanim piščancem in zeleno solato z medeno-jogurtovim prelivom,
  • praženo grozdje skupaj s svinjino
  • dodano rdeče grozdje, šalotko in narezane marelice h kuhanemu rižu in zmešano v kremni jogurtov preliv.

Poglej si še recept za osvežilen grozdni smoothie TUKAJ.

Napisala: Malinca Natalija (povzeto po knjigi Eat youself calm)

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.