Danski koncept življenja Hygge, ki me je navdušil

Danski koncept življenja Hygge, ki me je navdušil

Ste že slišali za besedo HYGGE? Gre za besedo, ki se je pojavila na Danskem že daljnega leta 1800. Izvira iz norveščine, direktnega prevoda tako v angleščino kot slovenščino pa ni. Ne gre za fizično stvar, ampak za občutek, izkušnjo, ki prinaša toplino v naš vsak dan.

Nekaj sopomenk, ki opisujejo besedo hygge:

  • užitek ob prisotnosti pomirjujočih stvari,
  • prijeten občutek mirnosti,
  • kakav ob soju sveč,
  • umetnost kreiranja intimnosti.

Sama sem se z besedo Hygge prvič srečala lani v Kopenhagnu in ker me je zanimalo več o tem sem si v spletni trgovini BookDepository za 9,72 € in brezplačno dostavo, kupila knjigo The little book of Hygge (The Danish way to live well), katere avtor je Meik Wiking.

Knjiga me je preprosto navdušila. Sama sem ugotovila, da delno že živim po konceptu Hygge, sedaj pa si želim vnesti v vsakodnevno življenje še več zakonitosti Hygee življenja :)

Hygge zajema vse, kar nam prinaša prijetne, tople občutke. Namen je, da si znamo v naš vsak dan pričarati te občutke. Načini pa so različni. Moji najljubši:

  1. Sveče: svečke oddajo prijetno, romantično svetlobo, občutek pomirjenosti in hkrati delujejo zelo toplo. Jaz si jih prižgem vsak večer, čeprav moj dragi ni ravno najbolj navdušen, da sem takšna piromanka :) Ste vedeli: Kar 28% prebivalcev Danske si svečo prižge sleherni dan.
  2. Branje dobre knjige ob skodelici kakava ali čaja: to moja daleč najljubša razvada med vikendi. Ni boljšega kot udoben naslonjač, dobra knjiga, topel čaj in dejstvo, da se ti nikamor ne mudi. Za popolne trenutke pa so tu še tople pletene nogavičke, ki mi jih vsako leto zaštrika moja babi in moj najljubši pulover za doma. Ste vedeli: telefoni, računalniki so anti-hygge.  
  3. Užitek ob drobnih razvajanjih (kos domače torte ali kvalitetne čokolade, skodelica močne in okusne kave) ob dobri družbi. Ste vedeli: Danci pojedo največ sladkorja na osebo v Evropi – kar 8,2 kg na leto :) Jaz moram povedati, da belega trsnega sladkorja nimam doma že več kot dve leti – namesto tega pa uporabljam kokosov sladkor, stevijo ali eritritiol.
  4. Kamin: toplota, vonj in svetloba, ki jo oddaja kamin je totalni hygge. Sama imam v spalnici kamin na bioetanol, ampak to ni to, saj ni pravega vonja po prasketajočem lesu. Je pa vseeno nadomestilo, ki mi pričara sproščujoče trenutke.
  5. Blazine, vzglavniki, odeje vsepovsod: na kavču, na postelji, terasi, naslonjaču, tleh … Jaz sem šla šteti in ugotovila, da imam v stanovanju za dve osebi kar 21 blazin/pojštrov :D
  6. Namizne igre: z mojim fantom sva praktično obsedena z družabnimi igrami, saj jih imama doma kar 29 :) V sredah in sobotah zvečer je pri nama doma zbirno mesto, kjer se igramo družabne igre. Veliko bolj družabno kot sedenje za televizijo ali igranje iger na računalniku.
  7. Sprehod po gozdu z mojima kosmatincema: hygge, ki ga doživim skoraj vsak dan, ko peljem dva, včasih tri (še sosedovega) kužke na sprehod. Ni ga lepšega kot veseli repki in vonj gozda.

Naštela sem le nekaj mojih najljubših hygge trenutkov. Med hygge pa spadajo tudi: leseni izdelki, kuhanje ob dobri družbi, vintage izdelki, keramika, objem, pisanje pisem, najljubši film in glasba, božič z družino, pisanje dnevnika, ustvarjanje albuma s slikami, nabiranje gob, uživanje ob pečen kostanju in kuhanem vinu, sankanje, crkljanje z partnerjem, druženje s prijatelji, kopanje, planinarjenje, potovanja, igranje z otroci, pikniki, kolesarjenje, …

Hygge trenutke si moramo rezervirati zase, družino in ožje prijatelje prav vsak dan.

Vsem, ki vas je članek navdušil priporočam, da
preberete knjigo Hygge, kjer je notri še ogromno informacij o tem konceptu življenja. Med drugim izveste katerih 6 dimenzij vsebuje hygge, notri najdete ogromno dobrih hygge receptov, ideje za hygge dejavnosti po letnih časih, kako vpeljati hygge v svoj vsak dan, …. Knjigo si lahko naročite TUKAJ.

P.s.: Ste vedeli, da so Danci kljub dolgi, mrzli in temni zimi najsrečnejši narod v Evropi. Ni naključne, da ravno zaradi Hygge koncepta življenja.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja