7 pravil osebne higiene, ki jih kršimo vsakodnevno

7 pravil osebne higiene, ki jih kršimo vsakodnevno

6

Vsakodnevno moramo skrbeti za osebno higieno, pri čemer se srečujemo z različnimi higienskimi opravili in pravili. Nekatera od teh pa nevede vedno znova kršimo.

Katere, boste izvedeli v nadaljevanju…

1. Pokrivanje ust z roko, ko kašljamo ali kihamo

Če si med kašljanjem ali kihanjem usta pokrivamo z roko, pomagamo bacilom, da se prenesejo na obraz, s čimer lahko tvegamo vnetje oči in nepravilnosti na koži.

Poleg tega pa s takim ravnanjem bacile prenesemo tudi na vse ostale površine, ki se jih dotikamo z roko. Rezultat tega so lahko dodatni izbruhi bolezni – tako nas, kot tudi ostalih, s katerimi smo dnevno v stiku. 

Kako ravnati pravilno: Ko kašljamo in kihamo moramo naša usta pokriti z robčkom - najbolje s papirnatim za enkratno uporabo. Če ga nimamo pri roki, lahko usta pokrijemo s komolčno vdolbino.

Kljub temu je vseeno priporočljivo redno čistiti in dezinficirati predmete, ki se jih pogosto dotikamo z našimi rokami in so leglo mikrobov (telefon, kljuke, stikala za luči, daljinci, računalniška tipkovnica in miška). 

2. Ščipanje nohtov

Površina našega nohta je sestavljena iz plasti, nakopičenih druga na drugo kot ploščice. Uporaba ščipalca lahko poškoduje strukturo našega nohta, zaradi česar se začnejo luščiti in lomiti.

Kako ravnati pravilno: Če želiš postriči dolge nohte, jih odščipni pri daljši dolžini, kot jo dejansko želiš, nato pa jih oblikuj do želene dolžine s pilico. V kolikor jih želiš le minimalno skrajšati, jih samo spili na želen način.

3. Poudarjanje (črtanje) spodnjega dela oči na notranji strani

Konica barvice za oči in predvsem krtačka tekočega črtala, skriva bakterije, ki lahko povzročijo zelo neprijetno vnetje oči. Bakterije imajo ravno okoli oči zelo ugodno okolje, saj so naše oči vedno nekoliko vlažne. 

Kako ravnati pravilno: Ko želiš poudariti spodnjo veko, raje uporabi senčilo. Le - tega nanesi malo stran od linije, kjer rastejo trepalnice. Prav tako je zelo pomembno, da blazinico oz. čopič za nanašanje ličil redno očistiš, da se izogneš nalaganju in prenašanju mikrobov.

4. Vrtanje po nosni votlini

Naši prsti so dom številnim bacilom, ki lahko povzročijo vnetje, če pridejo v notranjost nosu. To je predvsem nevarno kadar imamo zamašen nos, saj se lahko vnetje razširi iz nosne votline do sinusov in vodi v sinusitis (vnetje sinusov).

Kako ravnati pravilno: Nos si lahko izpereš tako, da povlečeš vodo s svoje dlani, najprej z levo, nato še z desno nosnico. Še bolje pa bo, da uporabiš temu namenjeno posodico (neti), v katero naliješ fiziološko raztopino, nagneš glavo nad umivalnikom ter si najprej izpereš eno nosnico, nato še drugo.

5. Vsakodnevno umivanje z gelom za tuširanje 

Naša koža je tudi prebivališče koristnih bakterij, ki jo ščitijo pred vnetji in jo ohranjajo navlaženo. Vsakodnevna uporaba gela za tuširanje lahko to zaščito uniči in jo naredi dovzetno za mnoge kožne težave in bolezni (suha koža, srbenje, dermatitis, ekcemi,…). 

Kako ravnati pravilno: Dnevna uporaba mila in gela je pomembna samo za naše roke, podpazduhe, podplate ter naše intimne dele. Torej za predele, ki so najbolj izpostavljeni zunanjim vplivom in tiste, kjer naše lojnice poskrbijo za ustrezno okolje mikrobom. Na otalih delih telesa lahko gel uporabimo le vsaki drugi dan, sicer pa jih le stuširamo s toplo vodo.

6. Preveč zobne paste 

Preveč zobne paste na zobni ščetki povzroči, da ščetine drsijo po zobeh, namesto da bi jih dejansko očistile, kar bistveno zmanjša kvaliteto ščetkanja.

Kako ravnati pravilno: Priporočena količina zobne paste za odrasle je kroglica v velikosti graha oz. za otroke v velikosti riževega zrna.

7. Uporaba palčk za ušesa

Ušesno maslo je naravna zaščita naših ušes, zato ima nepravilno odstranjevanje le - tega lahko neprijetne posledice. Zato moramo biti pri čiščenju ušes s palčko zelo previdni, saj lahko zaradi nje pride celo do okvare sluha. 

Še bolje pa je, da palčk sploh ne uporabljamo, ampak se raje poslužimo kakšne druge metode čiščenja ušes. 

Kako ravnati pravilno: Med našimi dnevnimi aktivnostmi, se naše ušesno maslo praviloma samo pomika po ušesnem kanalu navzven, nato ga lahko vsake toliko časa enostavno očistimo z vatko ali krpico.

Avtor: Malinca Natalija

Komentarji (6)

Branka Krajnc

Zelo odlični nasveti. In zelo uporabni.

Marjeta Holobar

Hvala ! Koristni nasveti.

Liliia Koprivnik

Zelo koristne nasvete. Hvala, Malinca! ❤

Doroteja Janžekovič

Najlepša hvala za koristne nasvete,...

Magda Bergant

Hvala za koristne informacije.

Petra Brkić

hvala za nasvete,super ste.