Ajda priljubljena tudi kot zelišče

Ajda priljubljena tudi kot zelišče

ajda2Ime ajda je prevzeto iz nemške besede 'heide', ki pomeni pogan, ajd, ker so jo iz poganskih krajev in iz Kitajske v 12. stoletju v Evropo prinesli križarji. Na ozemlju zdajšnje Slovenije pridelujejo ajdo že več kot štiri stoletja. Gre za izjemno, vsestransko uporabno rastlino, ki vsebuje ogromno hranilnih snovi. Čeprav ajda ni žito, jo uvršamo med žita. Spada namreč med dresnovke, njene sorodnice so na primer kislica in rabarbara.

Ajda vsebuje visoko kakovostne beljakovine in za kar 2-3 x več aminokislin kot navadna pšenična moka. Ajda je bogat vir vitaminov in mineralov. V njej najdemo predvsem vitamine B kompleksa (B1, B2 in B6) ter minerale, kot so cink, mangan, baker, kalij, magnezij, fosfor in železo. Več kot primerna je tudi za vse tiste, ki so na dieti ali se prehranjujejo zdravo, saj ima nizek glikemični indeks in je lahko prebavljiva. Ajda prav tako ne vsebuje glutena, tako da je primerna tudi za vse tiste, ki imajo celiakijo.



Uporaba ajde v prehrani



Na trgu je vse več izdelkov iz ajde, saj jo uporabljajo vsi tisti, ki želijo živeti zdravo. Uporabljamo lahko ajdova semena, predvsem za pripravo ajdovega kaše. Iz mletih semen pa dobimo ajdovo moko. Z njo lahko pripravimo odličen ajdov kruh z orehi, tradicionalne ajdove žgance, ajdove krapce, štruklje, rezance, palačinke, polento, čaj in še mnogo drugih okusnih jedi. Iz ajdovih cvetov pa čebelarji pridelujejo slasten med.



Recepti z uporabo ajde: ajdova kaša, ajdova moka, ajdovi kosmiči.



Kdaj nabiramo ajdo za čaj?



Ajdo, ki jo nabiramo za čaj, lahko sejemo čez vse poletje in jo pobiramo, ko je v polnem razcvetu. Lahko jo sejemo in režemo 2x letno. Odrežemo samo zgornjo tretjino cvetoče rastline. Čas nabiranja je zelo pomemben, saj vsebnost rutozida (glavne učinkovine v rastlini) narašča do cvetenja, nato pa začne padati in se zelo hitro niža. Za čaj in druge zeliščne pripravke nabiramo cvetove in liste. Ajda je zelo koristna tudi, če jo uporabljamo kot zeleno gnojenje, saj izločki iz njenih korenin ustavijo rast nekaterih plevelov. Poleg tega hitro raste in ima veliko rastlinskega materiala. Ajda obilno cveti, kar privlači čebele, ki so na vrtu izjemno koristne.



Ajdov čaj za ožilje



Ajda ugodno učinkuje na ožilje. Zmanjšuje prepustnost kapilar in povečuje mikrocirkulacijo. Uživanje čaja pomaga pri visokem pritisku, demenci, sladkorni bolezni, ugodno vpliva na srce. Ajda je rahlo fotosensibilna, zato se v času uživanja izogibamo sonca.



Ajda in šipek sta najboljši par



Z dodatkom šipka povečamo zdravilnost in izboljšamo okus. 70% ajdovih listov in cvetov, 30 % šipkovih ovojnic prelijemo s kropom in pustimo stati 8 do 10 min. Ajdov čaj pijemo 60 dni po 3 skodelice dnevno.



Priprava ajdovega čaja za izgubo kilogramov



Čaj se pripravlja iz na hitro popraženih ajdovih zrn. Pražimo jih lahko na bio kokosovem maslu ali bio surovem maslu (tudi gheeju). Zrna damo na že segreto maščobo in jih pražimo 20 do 30 sekund, pri tem pa pazimo, da ne porjavijo preveč, saj bi se s tem zdravilne sestavine uničile. Pražena ajdova zrna lahko hranimo dan ali dva, še najbolje pa je, da jih uporabimo takoj. Za vsako skodelico čaja uporabimo eno zvrhano čajno žličko zrn.



Prelijemo jih z vročo vodo in pustimo stati 4-5 minut. Tako dobimo čaj prijetnega okusa, ki blago spominja na oreščke. Je svetle, rumenkasto rjave barve in ne vsebuje teina (kofeina). Ob rednem uživanju (2 skodelici na dan) bomo pospešili hujšanje.



PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Rihter


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.