Adijo stres z zdravo pozitivno naravnanostjo

Adijo stres z zdravo pozitivno naravnanostjo

Verjetno poznaš kakšno osebo, ki poskuša na vsako stvar gledati iz lepšega zornega kota. Ali pa si celo ti ta oseba. Ni potrebno biti znanstvenik, da ugotoviš, da ljudje, ki so pozitivno naravnani in v vsaki stvari najdejo nekaj dobrega, živijo bolj srečno in polno življenje.

Dobra novica je, da se lahko pozitivnega mišljenja nauči vsak. Potrebno je le nekaj vaje in pravi pristop. Ena od takšnih tehnik je, da začneš v vsaki situaciji iskati nekaj dobrega – pa naj bo to na cesti, medtem ko stojiš v gneči ali ko imaš goro dela v službi. Zavestno razmišljanje o pozitivnih plateh vsake situacije te bo pripeljalo do tega, da bo takšno delovanje postalo avtomatsko. Malince smo nabite s pozitivno energijo. Vendar pa tudi nam kdaj ponagaja stres. Želiš izvedeti, kako se z njim soočimo?

Zakaj je sploh smiselno spreminjati svojo naravnanost in kaj so koristi pozitivnega mišljenja?

  1. Zmanjšuje stres in slabo počutje. Če imamo pozitiven odnos do stvari, ki se nam dogajajo v življenju, lažje najdemo ključ do učinkovitega reševanja težav brez škodljivih posledic za zdravje telesa in duha. Stres namreč lahko hitro začne vplivati na naše počutje, vedenje in kakovost spanca.
  2. Izboljšuje naš imunski sistem. Večina novodobnih bolezni se začne ravno zaradi povečanega stresa. Če se naučimo obvladovati stres s pozitivno naravnanostjo, bomo posledično tudi bolj zdravi.
  3. Krepi naše socialne vezi. Maya Angelou je izrekla zelo priljubljen citat, ki še kako drži: »Ljudje bodo pozabili, kaj ste rekli, ljudje bodo pozabili, kaj ste naredili, a nikoli ne bodo pozabili, kako so se ob vas počutili.« In res je – ljudje se raje družimo s tistimi, ob katerih se dobro počutimo. In pozitivna naravnanost je vsekakor ena od lastnosti, ki nas pri sočloveku pritegne.

Najtežje je ohraniti pozitivno naravnanost in normalen nivo stresa, medtem ko smo stalno v gneči in nekam hitimo. Zato je zelo pomembno, da poleg pozitivnega razmišljanja v svoje življenje vpeljemo še nekaj preprostih tehnik, ki bodo pomagale olajšati naš vsakdan.

Nasveti:

  • Nekajkrat dnevno se ustavi, zapri oči in 10-krat globoko vdihni in izdihni skozi nos.
  • Poišči sebi najljubši način sproščanja in si vzemi čas zase (branje knjige, rekreacija, ročna dela, poslušanje glasbe, vrtnarjenje, sprehod, joga ...).
  • Uporabljaj rokovnik in načrtuj svoje obveznosti. Zraven obveznosti si lahko s številkami ali črkami označiš tisto, kar je nujno, malo manj nujno in kar lahko počaka. Če vidiš, da si v gneči in ne zmoreš narediti vsega, stvari, ki niso nujne prestavi na kak drug dan in se ne obremenjuj z njimi.