8 napak, ki jih delamo vsi ko gre za skrb naših zob

8 napak, ki jih delamo vsi ko gre za skrb naših zob

Vsi si zobe umivamo vsaj enkrat ali dvakrat na dan. V resnici pa je  ščetkanje naših zob samo zjutraj in zvečer daleč premalo za popoln nasmeh.

Preberi si 8 napak, ki jih delamo vsi ko gre za skrb naših zob.

1. Med ščetkanjem premočno pritiskamo z zobno ščetko.

 

Če med ščetkanjem, zobno krtačko pritiskamo tako močno, da se ščetine preveč upognejo, le te ne odstranijo vseh zobnih oblog. Kar pa je še huje nam takšno ščetkanje lahko povzroča preglavice z dlesnimi.

2. Ne posvečamo dovolj pozornosti temu kakšno hrano uživamo.

Vsi vemo, da preveč sladkorja in sladkarij škodi našim zobem in povzroča karies. Česar pa se ne zavedamo je to, da če želimo zdrave in močne zobe potrebujemo hrano bogato z kalcijem, fosforjem in fluorom.

Hrana, ki vsebuje veliko kalcija: mlečni izdelki, olupki sadja in zelenjave, ribe, fižol.
Hrana ki vsebuje fosfor: ribe, kosmiči, oreščki, leča
Zadostno količino fluora navadno zaužijemo že z vodo. Vendar, če živite v regiji, kjer ima voda zelo nizko vsebnost le tega, priporočamo da uživate izdelke kot je mleko, sol…

3. Ne uporabljamo pripomočkov, ki so na voljo za ustno higieno

Ni važno kako draga in prestižna je vaša zobna ščetka, ta še vedno ne odstrani popolnoma vseh zobnih oblog. Zelo pomembno je, da očistimo tudi prostore med zobmi, česar se lahko uspešno lotimo z zobno nitko. Da odplaknemo vse bakterije iz ustne votline pa je priporočljiva uporaba ustne vode.

Na trg pa prihajajo vedno novi izdelki, kot je naprava za izpiranje ustne votline. Ta s tankim curkom vode in zamenljivimi šobami očisti vaš jezik, prostorčke med zobmi, obenem pa še masira vaše dlesni.

4. Ne skrbimo za svoje dlesni

Če so vaše dlesni občutljive in niso dobro prekrvavljene, lahko to povzroči še večje težave in paradontalno bolezen dlesni. Ta bolezen povzroča krvavenje dlesni, vaše dlesni postanejo vnete in mehke, pride lahko tudi do odstopanja obzobnega tkiva, ki vodi v izgubo zob.

Da vaše dlesni ostanejo močne jih masirajte z mehko zobno ščetko ali prstom s krožnimi gibi. Jejte trdo hrano in jo dobro prežvečite. Usta lahko tudi izplakujete z vodo hrastovega lubja ali solno raztopino.

V primeru konstantnega krvavenja dlesni obiščite vašega zobozdravnika, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za krepitev dlesni.

 5. Ne odstranjujemo si redno zobnega kamna

Zobni kamen je produkt mineralov iz naše sline in hrane, ki se nabira na naših zobeh. Je rumeno rjave barve in ga ne moremo odstraniti z zobno ščetko. Zobni kamen v velikih količinah povzroča bolezni zob in dlesni. Več kot ga je, težje ga je odstraniti, zato vam priporočamo da vsaj enkrat letno obiščete svojega zobozdravnika, da vam odstrani zobni kamen.

6. Mislimo da smo prestari za zobni aparat

Veliko ljudi misli, da lahko svoje zobe izravnate samo v otroštvu in najstniških letih in da je kasneje že prepozno za zobni aparat. Takšno mišljenje je zmotno, zobni aparat je učinkovit tudi kasneje. Sploh, če ne gre le za kozmetični izgled temveč razne težave z razporeditvijo zob ali ugrizom. Takšne težave lahko z leti postanejo le še bolj problematične.

Če vam je neprijetno zaradi zobnega aparata, si lahko vedno izberete različico, ki se pritrdi na zadnjo stran zob in ni vidna. Pri manjših težavah se uporablja tudi ne fiksni zobni aparat, ki ga nosite le ponoči.

7. Žvečimo le na eni strani ustne votline

Zelo pomembno je, da hrane ne žvečimo le na eni strani ustne votline, saj ima proces žvečenja določene čistilne vplive na zobe. Na strani kjer po navadi ne žvečimo se nam lahko pojavi karies in propadanje zob.

Žvečenje samo na eni strani ustne votline pa ne vpliva samo na zobe, temveč tudi na naše obrazne mišice, ki lahko zaradi stalne neuporabe spremenijo obliko kar lahko vodi v bolečine, v skrajnem primeru pa povzroči tudi težave s sluhom.

Bodite pozorni ko jeste in se opomnite, če jeste samo na eni strani ustne votline. Prav tako jejte surovo sadje in zelenjavo, ki jo je treba dobro prežvečiti

8. Otrok ne učimo kako pravilno skrbeti za svoje zobe

Veliko staršev meni, da skrb za mlečne zobe ni tako pomembna saj bodo ti izpadli. Če otroka že od majhnega ne učimo kako pravilno skrbeti za zobe se bodo njegovi zobje zamenjali navade pa bodo ostale. Vsak otrok bi moral zobe ščetkati vsaj 3 min, ščetka pa se mora premikati gor in dol in ne levo in desno.

Ko otroku zrastejo stalni zobje, ti na začetku še niso tako močni kot zobje odraslega. Ravno tako pa so vdolbine na zadnjih zobeh globlje kot pri odraslih in jih je zato težje očistiti. Zobozdravniki se lahko pri otroku velikokrat odločijo za zobne zalivke zadnjih zob.

AVTOR: Malinca