5 zanimivosti iz Filipinov

5 zanimivosti iz Filipinov

V prvi polovici meseca decembra sem z družino (fantom, sestro Malinca Ano in starši) raziskovala Filipine, ki se nahajajo na jugovzhodu Azije. V 15 dneh smo obiskali 3 različne otoke, in sicer najbolj turistični Boracay, otok Bohol, kjer živijo najmanjše opice Tarsier in El Nido (otok Palawan), ki se ponaša z  

najlepšimi plažami na svetu.

S tabo bi rada delila 5 največjih zanimivosti, ki mi bodo za vedno ostale v spominu:

1. Čudovit otoček Boracay in njegova White beach (bela plaža), ki velja za najlepšo plažo v Aziji. Na beli plaži so me poleg čudovitega in toplega morja, palm, nepozabnih sončnih zahodov in bele mivke impresionirali otroci, ki na plaži iz peska ustvarjajo čudovite kreacije in gradove. Takole sva s sestro Ano praznovali tudi zmago Malince na Spletnem trgovcu leta 2016 >> ta čudovit napis pa so ustvarili filipinski otroci.

Na drugi strani tega mini otočka, ki meri skupaj samo 10km2 pa je plaža imenovana Bulabog plaža, kjer je raj za vodne športe – kajtanje in srfanje.  Pogled na množico srfarjev je ''za dol padit'' :) 

2. Otok Bohol, kjer so me impresionirale 3 stvari: 
>> Čokoladni grički (Chocolate Hills): Gre za več kot 1200 gričkov visokih od 40m do 120m, ki se v času suše iz zelene barve spremenijo v rjavo, zato tudi ime čokoladni grički. Nastali so zaradi dviga koralnega grebena, ki ga je skozi milijone let oblikovala vodna erozija in vreme.
>> Najmanjše opice na svetu Tarzierke, ki imajo velike temne oči, ki so večje od njihovih možganov in dolg rep. Sliši se kar malo strašljivo, ampak to so res luštna bitjeca velika za eno dlan. Ker so bolj nočni tipi, smo jih ujeli med dnevnim spanjem.
>> Viseči most, ki vodi čez reko je narejen iz bambusa in je prava turistična atrakcija. Hoja po njem pa kar malce adrenalinska :)

3. Na otoku Bohol smo se preizkusili tudi v kajakaštvu :) S kajaki smo šli na ogled mangrov in kresničk (fyrflihts), družbo pa nam je delal simpatičen kužek. Mangrove so lesnate tropske rastline, ki rastejo na blatnih tleh zalivov in izlivov rek v tropskih območjih. Na otoku Bohol jih skrbno varujejo, saj mangrove nudijo hrano in zatočišče za veliko število rib, rakov in ostalih nevretenčarjev.

Po ogledu mangrove smo počakali na sončni zahod in stemnitev. Takrat pa se je zgodilo nekaj neverjetnega – določena obrečna drevesa so se začela svetlikati. Več tisoče utripajočih kresničk (firefly) namreč ob večerih zasede drevesa imenovana festooned. Resnično dih jemajoč pogled iz kajaka, ki ga lahko ponudi samo mati narava.

4. Otok El Nido, kjer smo z ladjico obiskali veliko in malo laguno (Small Lagoon in Big Lagoon), skrito laguno (secret lagoon), otok Shimizu in plažo 7 Commando. Poleg neverjetnih plaž, razgledov, lagun, odlične morske hrane so me na tem izletu najbolj prepričal pisan podmorskih svet – prvič sem snorklala in bilo je fenomenalno. Samo glavo daš pod vodo in odpre se ti neverjetni svet pisanih ribic in koral.

5. Na otoku El Niso smo obiskali tudi plažo Nacpan Beach. Gre za čudovito peščeno plažo, kjer ni praktično nič turistov, tako da resnično lahko najdeš svoj mirni kotiček pod soncem in palmami, ter uživaš med skakanjem po valovih.

 

 

Avtor: Malinca Nastja 

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.