Prednosti uporabe kurkume in vse o njej

Prednosti uporabe kurkume in vse o njej

Kurkuma (ali indijski žafran ali rumeni ingver) iz ekološke pridelave je rastlina doma v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije. Je rahlo pikantna začimba.

Tropska začimba, ki se že tisočletja uporablja v tradicionalni indijski medici pridobiva vse večjo veljavo tudi na Zahodu, saj ima številnih pozitivnih lastnosti na delovanje človeškega telesa.

Kurkuma (latinsko Curcuma longa) je začimba, ki se imenuje tudi žafran ali rumeni ingver in prihaja iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije.

Zahodni svet jo uporablja kot začimbo, v indijski tradicionalni medicini pa se že tisočletja uporablja kot nepogrešljiv izdelek v kozmetiki in za izboljšanje številnih bolezenskih stanj.

Deluje na številne organe in procese v telesu in tako dandanes vse bolj pridobiva na svoji veljavi.

Pripisujejo se ji številne prednosti:


  • >> nudi oporo funkcijam živčevja, ki skrbijo za usklajevanje procesov v telesu, pravilno delovanje organov in usklajenost mišic

  • >> pomaga vzdrževati zdravje jeter (ko je njihovo delovanje poslabšano zaradi uživanja premastne, industrijsko predelane in pogrete hrane, večjih količin alkohol, stresnega življenja, nepravilne kombinacije zdravil)

  • >> pomaga ohranjati zdravje pljuč in zgornjega respiratornega trakta (nos, žrelo, grlo, sapnik)

  • >> izboljšuje kri in podpira njeno proizvodnjo

  • >> podpira delovanje funkcij srca in krvnega obtoka

  • >> izboljšuje imunski sistem

  • >> pomaga ohranjati odpornost na alergije

  • >> je antioksidant, kar pomeni, da nase veže proste radikale, ki jih dobimo v telo preko onesnaženega zraka, sevanj, kajenja

  • >> koži pomaga ohranjati naravno ravnovesje in zdravje

  • >> preprečuje kopičenje maščob v telesu

  • Uporaba kurkume: Priporočena dnevna količina kurkume pri različnih težavah je ena polna žlička na dan (približno 4 g), ki jo razdelimo na 3 dele in užijemo čez dan (zjutraj, opoldne in zvečer), za preventivo pa bo dovolj že pol grama do en gram kurkume na dan.  Kurkumo najdemo na primer v curry mešanici začimb. Z njo začinimo in obarvamo riž, slaščice, sir, ribe, perutnino, meso, omlete. Paziti je potrebno, da je ne predoziramo, če jemljemo kakršna koli zdravila za trombocite ali ob nosečnosti.