Alergija na laktozo ni alergija na mleko

Alergija na laktozo ni alergija na mleko

oatly MLEKOLjudje smo edini sesalci, ki mleko pijemo ne le v prvih nekaj mesecih, ampak praktično celo življenje.

Mleko vsebuje mlečni sladkor, ki ga imenujemo laktoza in je glavni vir energije iz mleka. Laktoza je sestavljena iz dveh delov – glukoze in galaktoze, ki se morata za absorpcijo v telo v črevesju ločiti, za kar poskrbi encim laktaza. Ker po prvih nekaj mesecih ostali mladiči sesalcev postopoma iz materinega mleka preidejo na drugo hrano, se encim laktaza ne proizvaja več v telesu, zato odrasle živali in ljudje ne morejo več zadovoljivo prebaviti mlečnega sladkorja.

V preteklosti se je pri pračloveku zgodila mutacija v genskem zapisu, ki omogoča izločanje encima laktaza vse življenje – to imenujemo laktazna perzistenca. Ker so imeli ljudje z laktazno perzistenco, ki so se ustalili in ukvarjali z živinorejo in poljedelstvom, prednost v preživetju pred tistimi, ki je niso imeli, se je ta genetska motnja močno razširila. Danes je to normalno in kot motnjo zaznavamo laktozno intoleranco.

Kako pogosta je laktozna intoleranca danes?

Danes je laktozna intoleranca razširjena po vsem svetu – najbolj intolerantni so Afričani, sledijo Azijci, mediteranske dežele, najmanj intolerantni pa so Skandinavci. V srednji Evropi je približno 30-40 odstotkov ljudi, ki ne prenaša mlečnega sladkorja. Če ljudje vseeno zaužijejo mleko ali mlečne izdelke, se le-ti ne morejo prebaviti in lahko povzročajo številne prebavne motnje.

Ker je laktoze največ v svežem mleku, manj v fermentiranih izdelkih in najmanj v sirih, je težko prepoznati laktozno intoleranco brez posebnih krvnih in dihalnih testov po obremenitvi z laktozo. Ko diagnozo zdravnik potrdi, pa ni potrebno, da se vam sesuje cel svet. Danes namreč obstaja že ogromno izdelkov in živil, ki ne vsebujejo laktoze, ampak je v mleku le-ta že razgrajena na glukozo in galaktozo. V končni fazi je encim laktazo moč vnesti v organizem v obliki tablet, če se že kdaj pregrešite, tako da je danes sobivanje z laktozno intoleranco že veliko bolj enostavno in lažje, kot je bilo to še pred nekaj leti.

Kaj je alergija na mleko in kako se razlikuje od laktozne intolerance?

Alergija na mleko je nekaj povsem drugega, kot laktozna intoleranca. Ljudje z laktozno intoleranco lahko še vedno uživajo mleko, medtem ko gre pri ljudeh z alergijo na mleko za čezmerno imunsko reakcijo usmerjeno proti mlečnim beljakovinam in ne mlečnemu sladkorju laktozi.

Sicer pa je alergikov na mleko bistveno manj kot laktozno intolerantnih, le okoli 2-5 % otrok in 1% odraslih. Alergija na mleko lahko z dozorevanjem imunskega sistema velikokrat izzveni, zato je odstotek odraslih nižji od odstotka otrok s to alergijo. Ti ljudje si torej ne smejo privoščiti mleka živalskega izvora, ampak morajo uživati mleko rastlinskega izvora, kot je riževo, sojino, ovseno, kokosovo… Pazljivost mora biti vedno na višku, saj se alergična reakcija na mlečne beljakovine lahko tudi tragično konča. Laktozna intoleranca sploh ni več tako grozna diagnoza, saj lahko kljub temu še vedno uživamo mlečne izdelke, le paziti je potrebno ali vsebujejo že predelano laktozo ali ne in po potrebi uživati tablete z encimom laktaza.

 Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.